Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van schoonmaker tot directeur: Hoe Souad El Markhous de baas werd van een bouwbedrijf

24 maart 2019, 20.44 uur · Aangepast 25 maart 2019, 09.28 uur

Toen Souad El Markhous in 1991 als schoonmaker aan de slag ging bij bouwbedrijf Combi sprak zij nauwelijks Nederlands. Nu staat de Amsterdamse aan het roer als financieel directeur van het bedrijf.

De in Marokko geboren bouwvrouw werkte zich stap voor stap op binnen het bedrijf. Zo heeft zij als schoonmaker, receptionist en administratiemedewerker gewerkt voordat zij opklom tot vestigingsleider. 

El Markhous wist haar positie als directeur veilig te stellen, nadat zij het bedrijf redde van faillissement. Zij won het vertrouwen van een investeerder die nieuw leven in het bedrijf wist te blazen. 

El Markhous: 'Het was een moeilijke weg met heel veel hobbels. Ik meet mijn succes ook niet door hoeveel er op mijn bankrekening staat, maar hoe vaak ik ben gevallen en weer ben opgestaan.'

Geprezen om communicatie
Haar medewerkers prijzen vooral haar talent voor communicatie. 'Je communiceert makkelijker dan met een man, daar ben ik heel eerlijk in' vertelt één van hen. Een andere collega merkt dat de drempel om naar haar toe te stappen als er iets is lager is sinds El Markhous directeur is. 'Ik vind het prettig een vrouwelijke bazin te hebben', zegt ze. 

El Markhous' prestatie een toppositie in de bouw te veroveren valt als zeer uniek aan te merken. Uit cijfers van het CBS komt naar voren dat het aantal topverdieners in de bouw het kleinst is van alle bedrijfstakken in Nederland. Slechts 4,1 procent van de meest verdienende werknemers in de bouw is vrouw.

Marokkaanse koning
Haar bijzondere carrière is dan ook niet onopgemerkte gebleven. Zo werd zij uitgeroepen tot Etnisch Zakenvrouw van het jaar en ontving een oorkonde en een prijs van de Marokkaanse koning.

'Ik had het niet verwacht. Wat dat betreft ben ik een nuchter Marokkaantje', vertelt El Markhous die overigens wel erg blij is met de waardering vanuit Marokko. 'Ik ben bekroond!'