Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisartsen in Zuid kunnen huur niet betalen: '8000 patiënten verliezen hun arts'

27 maart 2019, 21.29 uur · Aangepast 28 maart 2019, 08.33 uur

Meerdere huisartsen met in totaal 8000 patiënten in hun bestand dreigen te verdwijnen uit Zuid, omdat zij de huurprijzen niet meer kunnen betalen. Vandaag luidden zij de noodklok in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Het gaat in totaal om vijf huisartsen, verdeeld over verschillende locaties in 'Vondeldorp'. Dit is het woongebied tussen de Van Baerlestraat, het Vondelpark, de Amstelveenseweg en het Noorderamstelkanaal. 

Vorige week trokken de artsen voor het eerst aan de bel bij de zorgcommissie. Vandaag sprak huisarts Patty Grannetia namens hen in. De buurt is volgens haar zo populair geworden dat eigenaren hun panden maar al te graag willen verkopen, of 'voor idiote prijzen' willen verhuren.

Onbetaalbare huurprijzen
'In Drenthe betaal je 100 euro per vierkante meter, in Amsterdam is dat 400 euro. Dat kunnen wij met ons salaris niet betalen. Dit geldt ook voor fysiotherapeuten, verloskundigen en andere zorgverleners in de buurt', zei Grannetia.

Lees ook: Amsterdamse huisartsen kraken belcentrum huisartsenpost: 'Zo snel mogelijk sluiten'

Ook meerdere politici die vandaag aanwezig waren in de commissievergadering spraken hun zorgen uit over deze ontwikkeling. CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het 'niet wenselijk' dat er door de huidige situatie op de woningmarkt, huisartsen verdwijnen uit de stad. 

Jennifer Bloemberg-Issa (PvdD) vreest dat 'de continuïteit van de zorg in gevaar komt' en hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden voor deze afbreuk van huisartspraktijken.

Vondelhuis
Namens haar collega-huisartsen en de buurt droeg Grannetia zelf een mogelijke oplossing voor. Het idee is om het pand van de Paulusschool in de Dufaystraat te betrekken en hier een groot zorgcentrum van te maken; een zogeheten Vondelhuis. De artsen hebben al een uitgewerkt plan liggen, dat is gemaakt met hulp van een architect.

Lees ook: Grote druk op huisartsen door failliet MC Slotervaart: 'De eersten vallen al om'

Grannetia: 'Is dat haalbaar? Ja dat is haalbaar. Wij hebben het laten doorrekenen door een architect en ook Stadsherstel zegt dat het plan klopt. Op deze manier kunnen onze 8000 patiënten bij ons blijven. Vierkante meters zijn schaars in Amsterdam en ik vraag u daarom deze school aan ons toe te kennen.'

Petitie gestart
De huisartsen zijn een petitie gestart voor het realiseren van het Vondelhuis, zodat huisartsen en fysiotherapeuten in Zuid het pand gezamelijk kunnen gebruiken. Naast de zorgvoorzieningen is het de bedoeling dat er in de oude school ook een buurtcafé, klus-werkplaats en buurtconciërge komt.

Lees ook: Enorm tekort aan wijkverpleegkundigen: 'Mijn zoon slaapt op de bank'

Reactie wethouder
Wethouder Marieke van Doorninck reageerde na de inspreker dat dit ook een zorg van het stadsbestuur is en dat het maatschappelijk vastgoed een probleem is in de stad. Wel wil de wethouder ervoor waken dat de verschillende functies met een maatschappelijke bestemming in de stad, met elkaar gaan concurreren. 

Lees ook: Artsen bezorgd om minderjarige GHB-gebruikers

'Ik vind het moeilijk om nu te zeggen dat ik ergens een onderwijsbestemming af ga halen, om er vervolgens een zorgbestemming op te zetten, als we ook echt met kinderdagverblijven aan het woekeren zijn.' Van Doorninck wil om die reden eerst goed overleggen met haar collega's van onderwijs.