Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdams nieuwste stadsdichter: 'Poëzie op vuilniswagens lijkt me wel wat'

28 maart 2019, 20.50 uur · Aangepast 28 maart 2019, 21.30 uur

Gershwin Bonevacia is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. De 25-jarige dichter uit West is de achtste Amsterdammer die deze taak voor minstens een jaar op zich zal nemen. 'De erkenning is fijn, maar ik voel de druk wel hoor', zegt hij.

We spreken met Gershwin in het Vondelpark, een bijzondere plek voor hem. 'Hier heb ik mijn hele dichtbundel geschreven', zegt hij. 'Amsterdam is een grote bron van inspiratie. Verschillende aanzichten en inzichten, verschillende hoogtes en laagtes. Oud, nieuw, dik en dun, alles komt dwars door elkaar in de stad'.

Puppy
Bonevacia is de achtste stadsdichter van Amsterdam en de jongste ooit. Het verschil met bijvoorbeeld zijn voorganger, de 82-jarige K. Schippers, is groot. 'Qua leeftijd, achtergrond en repertoire ben ik echt nog een puppy, haha. Schippers heeft bijna twintig gedichtenbundels uitgegeven en ik heb er nog maar één'.

Vuilniswagen
Waar Bonevacia precies over gaat schrijven, weet hij nog niet. 'Ik heb besloten om niet met een heel concrete visie erin te gaan maar ik wil voornamelijk gaan luisteren naar de verhalen in de stad', zegt hij. Wel weet hij dat hij poëzie wil laten zien waar Amsterdammers het niet verwachten. 'Een poëtische leus op een vuilniswagen die door de stad rijdt bijvoorbeeld. Op die manier wil ik de stad nog wat poëtischer en esthetischer maken', aldus de dichter.

De Stadsdichter van Amsterdam is een samenwerking tussen Het Parool en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA).