Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bouwwoede in de stad: gemeente heeft gegevens vergunningen niet op orde

31 maart 2019, 07.03 uur · Aangepast 31 maart 2019, 13.02 uur

Een huis dat verbouwd wordt van één woning naar meerdere woningen. Of het delen van één woning met drie of meer volwassenen. In al deze gevallen moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. Hoe vaak dat nu daadwerkelijk gebeurt en is gebeurd in de stad weet de gemeente alleen niet, het systeem waarin de gegevens worden bijgehouden is niet sluitend.

Hoe zit het nu ook alweer met deze vergunningen? Voor woningen die kamergewijs aan drie of meer volwassenen verhuurd worden (inwonen bij een hospita uitgezonderd), moeten verhuurders een vergunning hebben. Sinds 1 januari 2017 zijn die voorwaarden voor een vergunning aangepast.

Om voor een vergunning in aanmerking te komen, moeten verhuurders geluidsisolatie aanbrengen en zorgen dat er een gemeenschappelijke ruimte in de woning is. Voor woongroepen moet sinds 2017 ook een vergunning worden aangevraagd en als één woning aan vijf of meer mensen verhuurd wordt, dan gelden nog meer regels.

Sinds kort werkt de gemeente met één stedelijk systeem waarin al deze gegevens worden bijgehouden. Al deze informatie moet ook gepubliceerd worden op de website van de gemeente bij de 'bekendmakingen en kennisgevingen'. Nu blijkt, uit navraag van AT5 bij de gemeente, dat de tot nu toe gepubliceerde gegevens niet sluitend zijn. 

Niet up to date
'Helaas staan niet alle gegevens van de afgelopen jaren in het systeem', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Er wordt momenteel hard gewerkt om die gegevens up to date te krijgen. Maar we kunnen dus niet alle gevraagde gegevens verstrekken.' Ook ambtenaren van de gemeente hebben geen sluitend overzicht van het totaal aantal vergunningen.

De problemen zijn veroorzaakt doordat niet alle stadsdelen de vergunningen op dezelfde manier hebben geregistreerd en gearchiveerd. Het werken met één stedelijk systeem heeft het euvel blootgelegd.

Bouwwoede
Niet alleen over het verkameren van woningen wordt veel gediscussieerd de laatste jaren, ook de bouwwoede in de stad staat hoog op de agenda van de politiek. De laatste jaren vinden er steeds meer verbouwingen aan bestaande panden plaats. Uitbouw in binnentuinen tot het bijbouwen van extra verdiepingen, kelders en balkons en van één woning twee woningen maken. Al deze bouw- en verbouwwoede is terug te vinden in de stad. Met name in West en Zuid is de overlast van groot. De gemeente is maatregelen aan het bedenken om de overlast terug te dringen. 

Lees ook: Zorgen om massaal verbouwen van woningen in Zuid en West

Ook een overzicht van de vergunningen voor het onttrekken, samenvoegen, vormen en omzetten van woonruimte, die hiervoor nodig zijn, heeft de gemeente niet. De kans dat er op korte termijn wel zo'n overzicht is, is klein. Voor de gemeente is het op dit moment prioriteit om een goed beeld te krijgen van de kamerverhuurvergunningen. 'Het gebruik van een woning kan namelijk weer terug wijzigen van gebruik voor kamerverhuur naar zelfstandig gebruik door een huishouden, zonder dat de woning hoeft te veranderen', stelt de woordvoerder.

Nieuw beleid
Ook stelt de gemeente dat zij wel zo snel mogelijk wil weten hoe het zit met de spreiding van kamerverhuur in de stad. Er wordt namelijk gewerkt aan nieuw beleid voor de hele stad. Volgens de gemeente zijn alle problemen met het bijhouden van de vergunningen ontstaan bij het overhevelen van het beleid van de stadsdelen naar de stad. Eerder werd er met zeven aparte systemen gewerkt. Tegenwoordig nog maar met één.