Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bisschop wil dat Amsterdamse homopastoor functie neerlegt en 'gaat bezinnen'

1 april 2019, 15.43 uur · Aangepast 1 april 2019, 15.57 uur

Bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam heeft pastoor Pierre Valkering van de Vredeskerk verzocht om onmiddellijk zijn functie neer te leggen vanwege zijn geaardheid. De pastoor maakte afgelopen zondag tijdens zijn 25-jarig ambtsjubileum bekend dat hij homoseksueel is.

Valkering lanceerde afgelopen zondag ook zijn biografie Ontkleed maar niet naakt, waarin hij schrijft over zijn coming-out en zijn omgang met seks en porno.

Pastoor Valkering gaf gisteren een interview met de Gaykrant, waarin hij een uitgebreide toelichting gaf over zijn worsteling met zijn geloof en homoseksualiteit. Ook uitte hij forse kritiek op de Roomse Kerk.

Lees ook: 'Priester Rozenkansparochie weg na onenigheid'

'Bijzonder glad ijs'
Tijdens het interview laat Valkering weten zich ervan bewust te zijn dat hij met het uitgeven van een boek zich op 'bijzonder glad ijs' begeeft of zelfs 'in een mijnenveld'. Toch wilde hij doorzetten. 'Mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt.'

Reactie bisschop
Bisschop Jos Punt reageert vandaag op het boek van pastoor Valkering, waarin hij beschrijft dat 'het veroorloven van seksuele vrijheden' niet samengaan met de celibaatbelofte: 'Dit is voor de Rooms Katholieke Kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar. De Kerk heeft alle begrip voor menselijke zwakheid en de worsteling van iedere mens om te groeien tot heiligheid, maar pastoor Valkering geeft nu aan zelfs niet te willen streven naar een geordend celibatair leven.'

'De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden.'

Lees ook: Priester mag niet meevaren met Canal Parade om 'erotisch aspect'

'Jarenlange onenigheden'
Valkering stapte in januari 2017 op bij de Rozenkransparochie na 'jarenlange onenigheden'. Op dat moment werd gesuggereerd dat zijn vertrek te maken had met een open brief, waarin Valkering de katholieke kerk opriep om priesters uit de kast te laten komen.

In augustus 2016 wilde Valkering ook meevaren met de GayPride, maar dit mocht niet van de bisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam.