Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protesterende rijbaanweigeraars rijden met 25 km/u de A10 op (en af)

1 april 2019, 20.42 uur · Aangepast 2 april 2019, 08.01 uur

De rijbaanweigeraars die vanavond een protest hadden gepland op de Haarlemmerweg hebben hun actie uitgebreid naar meerdere locaties in de stad en reden zelfs ook even - veelal zonder helm - op de ring. Dat was niet helemaal de bedoeling, vertelt initiatiefnemer Martin Irrgang.

Het protest begon rond 18.00 uur op de Haarlemmerweg. De AT5-verslaggever ter plaatse meldde dat de scooteraars ná de gezamenlijke actie over de Haarlemmerweg, doorgingen met protesteren en op verschillende punten de verkeersregels overtraden. Zo reden ze door rood en blokkeerden ze een kruispunt.

Vervolgens kwamen er meerdere meldingen binnen van het scooterprotest op andere locaties in de stad. De toeterende scooters werden onder meer langs het Mercatorplein, de Kinkerstraat en Plein '40-'45 gespot. De scooters reden ook even op de A10. Op een filmpje dat AT5 binnen kreeg is te zien hoe de scooters op de oprit rijden en er bij de afrit Bos en Lommer weer afgaan. 

Lees ook: Rijbaanweigeraars demonstreren op de Dam: 'Tegengas bieden aan gemeente'

'Er zit een aantal jongeren bij en die zijn van een bepaalde leeftijd dat ze zich niet aan alle afspraken houden', verklaart Martin. Buiten dat noemt Irrgang het een 'geslaagde actie'. Er was zo'n 100 man op de been.

De politie laat weten in overleg met de burgemeester te hebben besloten om de demonstranten in eerste instantie alleen aan te spreken. Daar waar er verkeersregels werden overtreden, zijn er boetes uitgeschreven. Twee snorscooters zijn in beslag genomen en een persoon werd aangehouden, maar die werd later - met een boete op zak - weer heengezonden. 

Nog een week
De snorscooterrijders protesteren tegen de helmplicht en het feit dat ze de rijbaan op moeten. Deze regels gaan op 8 april in. Zaterdag werd ook op de Dam geprotesteerd. Ook proberen de snorscooteraars voor 8 april nog voldoende handtekeningen op te halen, om de Tweede Kamer te dwingen nog eens over de wet na te denken. Op dit moment zijn 27.000 van de benodigde 40.000 handtekeningen binnen.