Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ingangsdatum landelijk boerkaverbod verschoven naar 1 augustus

1 april 2019, 21.56 uur · Aangepast 1 april 2019, 22.40 uur

Het landelijke verbod op het dragen van een boerka is uitgesteld en wordt verschoven naar 1 augustus. Eerder mikte minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken nog op 1 juli, maar vanwege de 'zorgvuldigheid' en 'voorbereidingen op de inwerkingtreding van de nieuwe wet' wordt het verbod nu een maand verschoven.

Dat schrijft minister Kajsa Ollongren vandaag in een Kamerbrief.

Daarnaast laat Ollongren weten het verbod niet tijdens het schooljaar in te laten gaan, om 'verwarring te voorkomen'. 1 augustus zou een beter moment zijn voor het invoeren van de nieuwe wet. Ook zouden de gesprekken met ministeries en verschillende sectoren over het boerkaverbod nog lopen.

Lees ook: Halsema: 'Ik vind het boerkaverbod zó niet bij onze stad passen'

Reikwijdte boerkaverbod
Ollongren specificeert in haar brief ook de reikwijdte van het verbod. Zo geldt het boerkaverbod bij alle onderwijsinstellingen, zorginstellingen zoals het ziekenhuis en de huisarts, (centrale) overheidsinstellingen en het openbaar vervoer. Opvallend is dat (veer)boten niet onder de gehanteerde definitie van openbaar vervoer vallen. In dat geval zou het verbod niet gelden voor de pontjes over het IJ.

In Amsterdam geen prioriteit
Nu heeft burgemeester Femke Halsema afgelopen november al gezegd dat handhaving van het boerkaverbod in Amsterdam geen prioriteit zal krijgen. De burgemeester wil niet dat er vrouwen uit de tram worden gehaald omdat ze gezichtsbedekkende kleding dragen. Dat leidde tot veel kritiek, onder andere van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga, die meende dat Amsterdam 'wetten die voor iedereen in Nederland gelden, weer openlijk moet negeren.' Minister Ollongren noemde de uitspraken van Halsema 'prematuur' en staatssecretaris Raymond Knops vond de houding van Amsterdam ongepast.