Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen versterkte muziek meer langs route Canal Parade

2 april 2019, 10.09 uur · Aangepast 2 april 2019, 10.41 uur

Vanaf dit jaar is het niet meer toegestaan om tijdens de Canal Parade versterkte muziek te draaien op boten langs de kade of op de kade zelf. Het stadsbestuur heeft dit beslist. De extra herrie zorgde volgens de gemeente ieder jaar voor veel overlast. Boten die aan de parade zelf meedoen mogen uiteraard nog wel versterkte muziek draaien.

De feesten op de kant en op de aangemeerde boten hebben vaak geen vergunning, een doorn in het oog van de organisatie van de Pride. Naast dat het voor extra overlast zorgt, vloeien er ook inkomsten voor de organisatie weg via de geïmproviseerde feestjes. De organisatie van Pride baalt hier weer van, omdat de inkomsten hard nodig zijn om er volgende jaren ook weer een feest van te maken.

Lees ook: Jacht op illegale feesten op Gay Pride: 'Niets commercieels aan mijn bootparty'

Route wordt evenemententerrein
Reden voor de gemeente om in te grijpen. Naast het verbod op versterkt geluid langs de route, wordt het water rond de botenparade bestempeld als evenemententerrein. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zonder toestemming een boot af te meren langs de route van de Canal Parade. 

Lees ook: Bewoners Prinsengracht: Kan het allemaal ietsje minder met die Gay Pride?

Niet representatief
Niet iedereen is blij met de maatregelen van de gemeente. Zo is er onder bewoners eerder een enquête gehouden over de beleving van de botenparade. Volgens de VVD was het onderzoek niet representatief omdat er ook veel mensen van buiten Amsterdam hebben gereageerd. Van de ruim 4000 personen die de enquête invulden, wonen bijna 1000 niet eens in Amsterdam.

Lees ook: 'Gay Pride moet groter worden dan Koningsdag'

Minder commercieel
Ook geeft maar 6 procent van de respondenten aan iets te willen doen aan de harde muziek aan de kant. Ter vergelijking: 18 procent vindt dat er niets hoeft te veranderen aan de Canal Parade. 14 procent ziet het liefst dat de botenparade minder commercieel wordt.

'Negatieve spiraal'
VVD-raadslid Claire Martens benadrukt dat het er haar niet om gaat dat bewoners geen inspraak hebben. 'Maar we komen nu in een negatieve spiraal. Dit is juist een mooi feest waarbij we vieren dat we hier verliefd mogen zijn op wie we willen.' Martens vindt dat iedereen - met of zonder vergunning - dit feestje mee moet kunnen vieren. 'Er is een heel groot draagvlak voor het vieren van de Pride. En dat gaan we nu inperken omdat een handje vol maar mag meevaren en aanleggen, de rest moet een vergunning aanvragen.'