Ajax wint dik (2-5) in Emmen en is koploper

3 april 2019, 20.55 uur · Aangepast 4 april 2019, 10.17 uur

De druk ligt nu bij PSV. Ajax won vanavond makkelijk in en tegen Emmen, het werd 2-5, en daarmee staat de ploeg nu sinds eind augustus weer bovenaan in de eredivisie. In ieder geval voor een dag, morgenavond speelt PSV thuis tegen PEC Zwolle. Mochten de Eindhovenaren gelijk spelen dan staan de ploegen gelijk in punten, maar Ajax heeft een veel beter doelsaldo.

Eerste helft
Emmen begon fel aan de wedstrijd, maar kansen kreeg het niet. Bij de eerste echte aanval van Ajax was het meteen raak, gelegenheidsbasisspeler Klaas-Jan Huntelaar legde de bal op de rand van het strafschopgebied klaar voor Donny van de Beek. Hij scoorde met een droge schuiver in de linkerhoek. Dat was al na 9 minuten.

Emmen bleef zo nu en dan enthousiast aanvallen, verdedigend maakte Ajax wat foutjes, maar verder dan het strafschopgebied kwamen de mannen uit Drenthe nauwelijks. Ajax speelde ook allerminst briljant, maar had de boel wel redelijk onder controle.

Een afstandsschot van Schöne miste kracht en Van de Beek kapte zijn tegenstander goed uit maar schoot tegen de doelman aan. Vlak voor rust verdubbelde Ajax de voorsprong. Een mooie vrije trap van Schöne kwam aan bij Daley Blind die slim door de verdediging liep, de verdediger schoot de bal in een keer keihard het doel in.

Tweede helft
Het was nog heel even spannend of de tweede helft wel kon beginnen, want in de rust viel er een lichtmast uit. De klusjesman van Emmen had het euvel gelukkig snel verholpen. Na rust werd er binnen een kwartier drie keer gescoord. Vier minuten na rust was het 0-3. Tadic schoot een vrije trap hard tegen de keeper aan, Neres was er als de kippen bij om de rebound in te schieten. In de 52e minuut maakte Klaas-Jan Huntelaar zijn honderdste eredivisietreffer voor Ajax. Zijn schot veranderde van richting: 0-4.

Daarna werd Daley Blind, die dit seizoen vrijwel alles heeft gespeeld, vervangen door Joël Veltman. Na een uur spelen tikte Emmen-verdediger Kuipers een voorzet van Van de Beek binnen en was het al 0-5. Nico Tagliafico scoorde ook, maar in eigen doel. Een op het oog eenvoudige terugspeelbal op Andre Onana, die keurig naast het doel stond, schoot de Argentijn veel te hard op doel, het 'snelle' kunstgras hielp hierbij ook niet echt.

Kasper Dolberg mocht het in plaats van Schöne ook nog 20 minuten proberen en Tadic werd vervangen voor jongeling Noa Lang. Emmen had daarvoor nog wat behoorlijke kansen gekregen en Ajax ging nog op jacht naar nummer 6, maar tevergeefs. Vlak voor tijd schoot Jafar Arias van afstand fraai Emmen's tweede binnen. In blessuretijd werd een wippertje van Lang van de lijn gehaald.

Club van 100
Ajax heeft dit seizoen in 28 wedstrijden al 96 doelpunten gemaakt in de eredivisie. Met dit gemiddelde komt Ajax  afgerond op 117 goals. Het doelpuntenrecord is ook van Ajax, in 1966/1967 maakten de Amsterdammers er 122. Sinds de invoering van de eredivisie (1956) lukte het 19 ploegen om 100 goals of meer te maken. Ajax haalde die mijlpaal veruit het meest: 13 keer. PSV lukte dat 4 maal en AZ en Feyenoord 1 keer.

Zaterdag speelt Ajax uit tegen Willem II, volgende week woensdag is de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Juventus.