Start van hoofdcontent

Stad

nl

98 procent op school uit top 5: 'We hebben heel veel leerlingen tevreden gesteld'

4 april 2019, 15.41 uur · Aangepast 4 april 2019, 16.44 uur

Een spannende dag voor 7580 nieuwe middelbare scholieren. Ze krijgen vandaag te horen op welke school ze terecht kunnen. De samenwerking van de schoolbesturen voortgezet onderwijs (OSVO) laat weten dat 98 procent van hen is ingeloot op een school uit hun top 5.

83 procent van de leerlingen is ingeloot op de school van hun eerste voorkeur, vorig jaar lag dit percentage op 87 procent. Het percentage leerlingen dat binnen hun top 5 is geplaatst, ligt met 98 procent lager dan de 99 procent van vorig jaar. Volgens Rob Oudkerk, voorzitter van OSVO, wordt dit verschil verklaard doordat 160 leerlingen meer dan vorig jaar mee hebben geloot. 

Minder goed nieuws
135 leerlingen kregen minder goed nieuws, zij zijn geplaatst op een school buiten hun top 5. Vijf van hen komen zelfs terecht op hun nummer elf en twaalf, veertien op hun nummer tien. Het percentage leerlingen dat buiten de top 5 is geplaatst ligt op 1,81 procent, vorig jaar was dit percentage 0,97 procent. Sinds vorig jaar is er een zogenaamde plaatsingsgarantie. Dat betekent dat alle leerlingen sowieso op een school uit hun top 12 terechtkomen.

Vijf leerlingen niet geplaatst
Maar lang niet iedereen had deze lijst volledig ingevuld. Ruim duizend leerlingen hadden minder dan twaalf voorkeuren opgegeven. Van hen hebben vijf kinderen - 0,07 procent - nu nog geen plek. 'Volgende week donderdag is er een tweede matching,' licht OSVO-voorzitter Rob Oudkerk toe. 'Daaraan kan iedereen die niet tevreden is en degenen die geen complete lijst hadden ingevuld meedoen en krijgt dan alsnog een plek toegewezen.' Komende dagen kunnen zij opnieuw scholen bezoeken waar nog plek is.

Kritiek
Het is de vijfde keer dat er een loting en matching voor de plaatsing van basisschoolleerlingen in het voortgezet onderwijs is uitgevoerd. Naar aanleiding van de jaarlijkse evaluatie is dit jaar het systeem van de reservelijsten veranderd, zodat een leerling niet twee keer nadeel kan hebben van een ongunstig lotnummer. In eerdere jaren was er veel kritiek op het systeem van de loting. Zo werden uitgelote kinderen alsnog op hun voorkeursschool geplaatst nadat hun ouders naar de rechter stapten.