Start van hoofdcontent

Stad

nl

Futuristisch waterstofschip te bekijken bij de NDSM-werf

5 april 2019, 20.14 uur · Aangepast 6 april 2019, 08.40 uur

Een schip dat met behulp van zeewater vaart op waterstof in plaats van diesel. Twee Fransmannen hebben het bedacht, uitgevoerd en varen met hun schone schip de hele wereld over. Vandaag kwamen ze aan bij de NDSM-werf.

Amsterdam is voor het waterstofschip Energy Observer de 35ste tussenstop. Onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse vaart het schip in zes jaar tijd langs vijftig landen. Zo willen zij de hele wereld laten zien dat dit soort grote boten op waterstof kunnen varen. 

'Amsterdam is voor ons een zeer belangrijke symbolische tussenstop', vertelt Delafosse. 'Omdat een groot deel van jullie land onder zeeniveau ligt. En we willen van jullie Nederlanders leren hoe je daar het beste op kan inspelen.'

Lees ook: Futuristisch waterstofschip al gespot bij NDSM  

Het elektrisch aangedreven schip functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof door gebruik te maken van koolstofvrij waterstof uit het zeewater. Eduard de Visser, directeur Port of Amsterdam, zegt: 'Als je weet dat er in Amsterdam ieder jaar 40.000 binnenvaartschepen komen en 7500 zeeschepen, dan is het een fantastische belofte dat we waterstof in de scheepvaart een plekje kunnen gaan geven.' 

Rondvaart op waterstof
De Energy Observer mag dan het eerste grote waterstofschip zijn dat de hele wereld over gaat, in Amsterdam wordt de techniek al langer gebruikt op de grachten. In 2009 kwam rederij Lovers al met een rondvaartboot op waterstof, de Nemo H2.

Het waterstofschip Energy Observer kan tot en met 14 april bezocht worden.