Ajax neemt koppositie weer over na 1-4 overwinning op Willem II

6 april 2019, 20.19 uur · Aangepast 7 april 2019, 18.56 uur

Ajax heeft de generale voor het Champions League-duel met Juventus van aankomende woensdag zonder al te veel problemen winnend afgesloten. In Tilburg werd Willem II met 1-4 verslagen, waardoor Ajax weer bovenaan staat in de Eredivisie.

Met Joël Veltman op de plek van de geschorste Noussair Mazraoui begon Ajax zaterdagavond in Tilburg aan het duel met Willem II. Na een begin zonder veel spectaculaire momenten was het de thuisploeg die in de tiende minuut de eerste grote kans kreeg. André Onana reageerde zwak op een inzet van Willem II-topscorer Alexander Isak, waarna een reflex van de Ajax-doelman ervoor zorgde dat de Tilburgers ook in de rebound niet op voorsprong kwamen.

Direct raak
Bij het eerste echt gevaarlijke moment van Ajax was het direct raak. Na een knappe combinatie tussen oud-Willem II'er Frenkie de Jong en Hakim Ziyech zorgde Donny van de Beek, net als tegen midweeks tegen FC Emmen, voor de 0-1.

Die voorsprong stond zo'n tien minuten op het scorebord toen Willem II in in de 24e minuut een strafschop kreeg na een overtreding van Daley Blind. De strafschop werd feilloos benut door Isak, die Onana de verkeerde kant op stuurde.

Zeldzame goal Veltman
Toch kwam Ajax nog voor rust weer op voorsprong. David Neres gaf de bal voor, waarna Willem II-verdediger Freek Heerkens de bal uiterst ongelukkig met z'n hak in eigen doel werkte. Vlak voor rust verzuimde Van de Beek zijn tweede van de middag te maken door van dichtbij op de lat te koppen. In de blessuretijd van de eerste helft lukte het ook Ziyech niet om een grote kans te verzilveren, waardoor de ploegen gingen rusten met 1-2.

In de 53e minuut was het Joël Veltman die voor de 1-3 zorgde. Het was voor het eerst sinds september 2017 dat de rechtsback doel trof namens Ajax. Na die goal kwam de overwinning voor Ajax eigenlijk geen moment echt meer in gevaar.

Weer aan kop
Sterker nog, met nog twintig minuten op de klok poeierde Hakim Zieyech de bal van net buiten het zestienmetergebied achter Willem II-goalie Wellenreuther: 1-4. Daar bleef het vervolgens bij. Op 5 mei krijgt Willem II de kans op revanche. Dan staan beide ploegen weer tegenover elkaar. In Rotterdam staat dan namelijk de bekerfinale op het programma.

Door de overwinning staat Ajax weer aan kop. Voor hoelang dat is hangt af van PSV. De Eindhovenaren spelen zondagmiddag in Arnhem tegen Vitesse. Bij winst neemt PSV de koppositie weer over.