Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Jeugdtheatermakers ten einde raad: vergunningskosten fors verhoogd

9 april 2019, 07.00 uur

Jeugdtheatermakers zitten met de handen in het haar nu de gemeente dit jaar de leges voor evenementenvergunningen met 150 procent heeft verhoogd. Ze vrezen dat minderbedeelde Amsterdammers de dupe worden.

Zo betaalde het theaterduo Kees & Koos, bekend van hun vrolijke voorstellingen voor kinderen (en hun ouders), voorheen 250 euro voor een vergunning als ze ergens in de stad op een kleinschalig evenement wilden optreden. Nu rekent de gemeente 625 euro voor de leges voor eenzelfde vergunning.

Minderbedeelden
De twee theatermakers, die niet worden gesubsidieerd, zijn ontstemd en vrezen dat ze de toegangsprijzen voor hun voorstellingen moeten verhogen. 'Dat willen wij niet. Wij willen dat iedereen kan komen', zegt Kees. 'Als je wilt dat iedereen in de stad moet kunnen genieten, dan moet je het de mensen die het wat minder hebben ontzeggen. Dit is niet eerlijk', vult Koos aan. 'Je zal met vijf kinderen naar een voorstelling willen en het zal opeens 2 euro duurder zijn. Dat is veel.'

'Belachelijk'
Naast Kees & Koos voelen het Amsterdamse Jeugd Theater Collectief, Magic Circus en Moving Arts Projects zich gedupeerd. Ook Nicoline van der Does zit met de forse prijsverhoging in haar maag. Ze staat al jaren als 'Oma Elsje' op het podium voor kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar met haar voorstelling 'De Mammies'. We kunnen de limonade wel duurder gaan maken, maar dat zit dan in de kwartjes. Het is gewoon heel vervelend, een belachelijke verhoging', aldus Van der Does. 

'Niet hetzelfde als een foodtruck'
De theatermakers hopen dat de gemeente de prijsverhoging van de leges heroverweegt of in elk geval een verschil maakt tussen de verschillende aanvragers. Kees & Koos wijzen erop dat ze door de gemeente in dezelfde categorie worden ingedeeld als iemand door een vergunning aanvraagt voor een foodtruck op een festival. 'Zij kunnen hun hamburger misschien een euro duurder maken, maar zo werkt het bij ons gewoon niet. Wij willen dat iedereen naar onze voorstellingen kan. Dus ook de mensen die wat minder te besteden hebben', aldus Kees & Koos. 

'Nog steeds niet kostendekkend'
De gemeente laat in een reactie weten dat de zorgen bekend zijn, maar dat de evenementenvergunningen - zelfs met deze legesverhoging van 150 procent - nog steeds niet kostendekkend zijn. 'De verhoging van de leges wordt meegenomen in de evaluatie van het evenementenbeleid. De gemeenteraad neemt eind dit jaar opnieuw een besluit over de leges in 2020. Als input wordt de evaluatie van het evenementenbeleid daarin betrokken', aldus een woordvoerder.