Start van hoofdcontent

Stad

nl

Enorme groei tech-sector: 1661 bedrijven in de stad

11 april 2019, 12.47 uur · Aangepast 11 april 2019, 14.19 uur

Er zijn de afgelopen 2 jaar enorm veel banen bijgekomen in de tech-sector in Amsterdam en omstreken. Dat meldt een rapport dat de gemeente heeft laten opstellen.

Er zijn volgens adviesbureau Dealroom op dit moment 1661 tech-bedrijven in de stad. Dit zijn alle bedrijven die duidelijk bezig zijn met innovaties binnen het online aanbieden van diensten. De categorie is redelijk ruim: hieronder vallen dus bijvoorbeeld ook online supermarkt Picnic, bank Knab, energieleverancier Vandebron en fietsenverhuurder Swapfiets.

In het rapport worden alleen werknemers in loondienst meegeteld; freelance maaltijdbezorgers vallen er bijvoorbeeld niet onder, maar de chauffeurs van Picnic en de bandenplakkers van Swapfiets wel. 

Lees ook: Snelgroeiende techsector goed voor 60.000 banen

Het aantal mensen die in Amsterdam in dienst van een tech-bedrijf zijn is sinds 2017 van 60.000 naar bijna 70.000 gegroeid. Dat is 13% van het totale aantal banen in de stad, alleen de adviessector is groter. Het banenaanbod in tech is nu groter dan dat in de horeca, de detailhandel, en de financiële en de creatieve sector. 

De grootste innovatieve tech-bedrijven in Amsterdam zijn respectievelijk Booking.com, TomTom, Picnik en Adyen. Hun werknemersaantallen zijn een uitzondering, 9 van de 10 ondernemingen in deze categorie zijn start-ups met 2 tot 50 medewerkers. 

Opvallend is dat maar 12% van van de ondernemingen in deze sector minstens één vrouwelijke oprichter heeft. Amsterdam loopt hierin op de rest van Europa achter. 

Lees ook: Internationale tech-school Ironhack opent vestiging in de stad

Ongeveer de helft van de tech-medewerkers zijn in dienst van een buitenlands bedrijf. De rek is er als het goed is nog lang niet uit; in het licht van Brexit wordt verwacht dat het aantal banen de komende jaren alleen nog maar groeit