Ajax

Harde kern Ajax roept op tot sfeeractie bij ambtswoning

12 april 2019, 13.58 uur · Aangepast 12 april 2019, 17.06 uur

De harde kern van Ajax roept op tot het organiseren van een 'entrada' bij de ambtswoning. Dat is een sfeeractie voor een belangrijke wedstrijd waarbij vaak vuurwerk wordt afgestoken. Voor de wedstrijd tegen Juventus was de sfeeractie niet mogelijk, omdat de politie dit verboden had.

Boze fans gooiden daarop met vuurwerk, wat ertoe leidde dat de politie waterkanonnen en paarden tegen hen inzette. Er kwam veel kritiek op die aanpak van de politie.

Lees ook: AFCA Supportersclub: 'Machtsvertoon politie buiten proportie'

Supportersgroepen, waaronder F-side en Ultras Amsterdam, zeggen daarom een alternatieve entrada te willen houden. Op Instagram roepen ze fans op om aankomende zaterdag rond 17.00 uur naar de woning van burgemeester Halsema te komen.

Ludieke actie
Het is nog niet bekend hoeveel mensen er op de actie af zullen komen. 'Het gaat om een ludieke actie', stelt Jacob Bernard, voorzitter van AFCA Supportersclub. 'Wij zitten er niet achter, maar ik begrijp wel dat mensen emotioneel zijn over afgelopen woensdag.'

Lees ook: Beelden: Vuurwerk, waterkanon en politiepaarden op Arenaboulevard

Een woordvoerder van de burgemeester zegt op dit moment nog niet te kunnen reageren op het protest. Het is daarom onduidelijk of er maatregelen genomen worden tegen een eventuele entrada.

De wedstrijd tegen Excelsior begint zaterdag om 18.30 uur.