Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgwethouder Kukenheim krijgt geen vat op toenemend aantal tabakverkooppunten

13 april 2019, 14.29 uur · Aangepast 13 april 2019, 14.40 uur

Het lukt de gemeente niet om het toenemend aantal verkooppunten van tabak aan banden te leggen. Elke winkel in de stad staat het namelijk vrij om tabakswaar en sigaretten te verkopen.

Sinds 2000 is het aantal plekken in het centrum waar sigaretten en andere tabakswaren te koop zijn verdriedubbeld. Afgelopen zomer noemde Kukenheim een stop op het aantal verkooppunten 'een interessante gedachte', maar nu blijkt dat de wethouder daartoe geen mogelijkheden heeft.

'Het is niet mogelijk om met het oog op de bescherming van de gezondheid via het bestemmingsplan beperkingen te stellen aan tabakverkoop', laat Kukenheim weten na een bericht op tabaknee.nl. 'Roken heeft op zichzelf namelijk geen relevantie voor de ruimtelijke ordening van winkelbranches.' In panden met bestemming detailhandel mag dus tabak verkocht worden.

Lees ook: Steeds meer tabakverkooppunten in centrum, wethouder onderzoekt stop

Desalniettemin is het volgens de wethouder van groot belang dat het roken verder wordt teruggedrongen. 'Roken en meeroken is schadelijk voor de volksgezondheid. Elke week beginnen meer dan honderd jongeren met roken. De helft van de jongeren die start, zal dit de rest van zijn of haar leven blijven doen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren de kans krijgen rookvrij op te groeien en van volwassenen het goede voorbeeld krijgen.'

Om het aantal rokers verder terug te dringen is de wethouder in gesprek met Rookalarm Amsterdam, dat zich inzet voor een rook-arm Amsterdam, en Amsterdamse rokers en niet-rokers. 'Het is in het belang van de volksgezondheid om roken te denormaliseren. Rond de zomer kom ik met nieuw beleid om roken in Amsterdam verder te ontmoedigen.'

Het college onderzoekt nog of het aantal verkooppunten van tabakswaar op een andere manier (via winkeldiversiteit) kan worden teruggedrongen.