Politiek

NL
V

PvdA wil aangifte tegen schoolbestuurder Cheider vanwege 'discriminerende uitspraken'

15 april 2019, 18.31 uur · Foto: AT5

De PvdA-fractie roept het college op om stappen te ondernemen tegen Herman Loonstein, bestuurslid van de Joodse basisschool Cheider. Hij heeft volgens de partij 'zeer verwerpelijke uitspraken' gedaan in een reportage van AT5.

In de reportage werd de komst van een opvang voor ongedocumenteerde asielzoekers in Buitenveldert besproken. Loonstein uitte daarin zijn zorgen over de 24-uursopvang. Hij gaf aan bang te zijn dat er onder de asielzoekers mensen zitten die antisemitisch zijn. 

Lees ook: Reportage: Verdeeldheid in Buitenveldert om opvang ongedocumenteerden

'Veel mensen uit gebieden als Iran, Irak of Soedan zijn in het verleden in staat geweest om zich met geweld te gedragen naar joodse personen en gebouwen', stelde het bestuurslid. 'Een pyromaan moet je niet in een luciferfabriek laten werken.'

Discriminerend
De PvdA-fractie is behoorlijk verontwaardigd over deze uitspraken. Volgens de partijleden zijn de uitingen discriminerend. Ze willen daarom dat het college aangifte gaat doen tegen Loonstein. 

Lees ook: PvdA en DENK botsen flink over aanpak discriminatie: 'Vaart DENK mee met de Gaypride?'

'Ik neem alle zorgen van mensen over de beoogde opvanglocaties serieus', benadrukt fractievoorzitter Sofyan Mbarki. 'Maar het is schandalig dat nota bene een schoolbestuurder hier zo openlijk discrimineert door mensen af te keuren op basis van hun afkomst en die afkomst zelfs te koppelen aan geweldsplegingen.'