Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het nieuwe werken én wonen in kantoorwijken in en rond Amsterdam

11 april 2019, 16.44 uur · Aangepast 21 januari 2020, 13.06 uur · Door Redactie

De hele maand april staat Bouw Woon Leef in het teken van de transformatie van monotone kantoorwijken naar levendige woon-werkgebieden. Sloterdijk, de Zuidas, Hoofddorp en de bedrijventerreinen bij Schiphol veranderen namelijk in rap tempo.

Makers, denkers, doeners; allemaal in het hetzelfde kantoor
Het ideale kantoor is niet meer één kantoor per bedrijf. Makers, denkers en doeners zoeken elkaar tegenwoordig op en gaan samen in één kantoor zitten. Zo maakten de ingenieurs van Royal Haskoning in hun kantoor ruimte voor kleine creatieve ondernemers. Architect Maarten van Kesteren maakt hier dankbaar gebruik van. Zo heeft bij zijn ontwerp voor een school veel gehad aan de technische expertise van het grote ingenieursbureau.

Klassieke bedrijventerreinen in de lift
Een betere mix van verschillende soorten bedrijven, ondernemers en organisaties is ook het streven van Jeanet van Antwerpen voor het bedrijventerrein van Schiphol. Door woningen en horeca toe te voegen aan bestaande bedrijventerreinen ontstaat ruimte voor ontmoeting. Maar oude bestemmingsplannen maken het voor Van Antwerpen niet makkelijk om het bedrijven-ecosysteem snel te veranderen.

Multifunctionele kantoorgebouwen   
Op de Zuidas was de mix van woningen, winkels en horeca al in het bestemmingsplan opgenomen. Werken wonen en recreëren gebeurt er dwars door elkaar. Niet alleen naast elkaar maar ook boven elkaar. Hourglass, een kantoor in aanbouw, is geheel volgens deze filosofie bedacht. Het zal naast kantoorruimte ook onderdak bieden aan een hotel en aan winkels.

Kijk hier voor meer Bouw Woon Leef video's over kantoren en werkgebieden