Start van hoofdcontent

Ajax

nl

KNVB verplaatst speelronde 33 naar 15 mei: laatste wedstrijd Ajax in Doetinchem

18 april 2019, 16.01 uur · Aangepast 18 april 2019, 17.23 uur

De KNVB heeft speelronde 33 verplaatst naar woensdag 15 mei. Dat is na de laatste speelronde. Dit meldt de KNVB.

De verplaatsing van de speelronde was nodig vanwege het (onverwachte) Europese succes van Ajax. Op 30 april speelt Ajax de eerste halve finale van de Champions League uit bij Tottenham Hotspur. Op 28 april, om 14:30 uur, stond echter de 33e speelronde van de Eredivisie gepland. De hersteltijd tussen de twee wedstrijden zou daarmee volgens regels van de UEFA te kort zijn.

Hele kleine kans
'Bij de totstandkoming van de speeldagenkalender voor het seizoen 2018/19 zijn de wensen van de clubs geïnventariseerd', legt Gudde uit op de website van de KNVB. 'In gezamenlijkheid werd besloten dat het schrappen van een midweekse speelronde voorrang moest krijgen ten opzichte van die hele kleine kans dat een van de clubs zo ver zou komen in de Champions League.'

Lees ook: KNVB wil Ajax helpen door competitie week op te schuiven

Die 'hele kleine kans' bleek toch niet zo klein, waardoor de KNVB opnieuw moest gaan schuiven in het speelschema. De KNVB was eerst van plan de wedstrijd te verplaatsen naar vrijdag 26 april. De gemeente Doetinchem gaf echter aan dat dit niet mogelijk is, aangezien de lokale politiekrachten nodig zijn voor Koningsnacht. Bovendien worden de wedstrijden in twee laatste rondes van de Eredivisie normaliter tegelijkterijd gespeeld, wat dan ook niet mogelijk zou zijn. 

Trauma
De KNVB ging daarom donderdagmiddag in overleg met alle Eredivsieclubs om tot een oplossing te komen. Uit het overleg bleek het de beste optie om de speelronde te verplaatsen naar 15 mei, om 19:30 uur. Dit is na de 34e speelronde, die op 12 mei plaatsvindt. 

Dat betekent dat de kampioenswedstrijd van Ajax mogelijk uit bij De Graafschap zal zijn. Dit zal voor veel Ajacieden een oud trauma oproepen. In 2016 was de kampioenswedstrijd tevens op de laatste speeldag tegen De Graafschap. Toen gaven de Amsterdammers de landstitel echter uit handen door met 1-1 gelijk te spelen op de Vijverberg.

Lees ook: Sjaak Swart: 'Hopelijk degradeert De Graafschap'