Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aantal meldingen transgenderdiscriminatie afgelopen jaar toegenomen

18 april 2019, 16.40 uur · Aangepast 18 april 2019, 16.57 uur · Foto: AT5

Het aantal meldingen van discriminatie van transgenders in Amsterdam, is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van Transgender Netwerk Nederland(TNN).

Meldingen van discriminatie kunnen binnen komen bij de politie of bij zogenoemde antidiscriminatievoorzieningen (ADV's). In 2017 waren er nog zeven meldingen, in 2018 waren dit er 24. Een flinke toename dus. 

Geweld tegen transgenders wordt te weinig gemeld

'Buitenaards'
De meeste (vier) van de meldingen gingen waren klachten over publieke instanties zoals een ziekenhuis of de politie. Zo meldde een transgender bij een ADV dat ze bij de politie niet terecht kon, omdat de politie haar als 'aankijkt alsof ze buitenaards is'. 

Ook zijn er meldingen gemaakt van discriminatie op de werkvloer. Een transvrouw moet zich van haar baas omkleden in de kleedkamer van gehandicapten, waar zij zich niet prettig bij voelt. Ze is niet welkom in de vrouwenkleedkamer. Een andere transgender geeft aan gepest te worden op het werk.

Transgender Netwerk wil verbod op discriminatie transgenders en 'transitieverlof'

Wat de reden van het toegenomen aantal meldingen, is niet bekend. Het TNN geeft aan dat het aantal meldingen incidenten mogelijk is gestegen, maar het is ook goed mogelijk dat de meldingsbereidheid is groter is geworden.