Stad

244 woningen in Slotervaart en Overtoomseveld gaan van het aardgas af

25 april 2019, 12.16 uur · Aangepast 25 april 2019, 12.58 uur

Whatsapp

In totaal 244 woningen in de Staalmanplein- en Jacob Geelbuurt in Nieuw-West gaan helemaal van het aardgas af. De woonblokken van wooncorporatie de Alliantie worden grondig geïsoleerd en krijgen zonnepanelen op het dak.

De renovatiewoningen staan op dit moment al leeg, wat de opknapbeurt een stuk vergemakkelijkt. Want naast de extra isolatie en de zonnepanelen worden alle gasinstallaties verwijderd en worden de woningen aangesloten op stadswarmte.

Lees ook: Gemeente stelt meer subsidie beschikbaar om woningen aardgasvrij te maken

Nu in actie
Dat de woningen gasvrij worden is pas vlak voor de start van de renovatie besloten. 'We willen ondanks de extra kosten onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu nemen', zegt Eddo Rats, regiodirecteur van de Alliantie. In totaal heeft de woningcorporatie 18.000 woningen met een gasaansluiting in de stad.  'Als we in 2040 onze woningvoorraad in Amsterdam aardgasvrij willen hebben, moeten we nu al in actie komen.'

Lees ook: Bijna 90 procent van de nieuwbouwwoningen is aardgasloos

Omdat het volgens de Alliantie niet mogelijk is om de toekomstige renovaties alleen uit te voeren in leegstaande huizen wordt er in Molenwijk gekeken of huizen gasvrij gemaakt kunnen worden terwijl de bewoners er blijven wonen.

Lees ook: Rechter zet streep door aardgasvrij maken Wegener Sleeswijkbuurt

Hogere kosten
Eerder probeerde Eigen Haard flatwoningen in de Wegener Sleeswijkbuurt in Nieuw-West van het gas te krijgen. Bewoners stapten toen echter naar de rechter omdat ze bang waren dat de energiekosten flink zouden gaan strijden. De rechter stelde de bewoners toen in het gelijk, waardoor de woningen niet van het gas konden. 

Whatsapp