Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hermitage eerste museale rijksmonument met zonnepanelen

25 april 2019, 17.01 uur · Foto: Wikipedia Creative Commons

Na jarenlange voorbereidingen heeft museum de Hermitage ruim 300 zonnepanelen in gebruik genomen. Naar verwachting wordt in het eerste jaar ruim 80.000 kWh duurzame elektriciteit opgewekt, dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 30 huishoudens.

De Hermitage is het eerste museale rijksmonument in Nederland met zonnepanelen op het dak, meldt Metropool. De monumentale status van het pand maakte het project erg complex. Dat werd versterkt omdat de binnenstad UNESCO-Werelderfgoed is. Daarvoor gelden talrijke strikte regels. Zo mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Meest duurzame museum
De afgelopen jaren is flink bespaard op het energie- en gasverbruik. Door slimme oplossingen voor isolatie en klimaatbeheer is er aanzienlijk minder energie verbruikt. In 2016 werd samengewerkt met de Hortus Botanicus in het project 'Tussen Kunst en Kas'. Daarbij worden over en weer de warmte- en koude-overschotten gedeeld om energie te besparen.

Al sinds de opening in 2009 zet de Hermitage in op diverse groene projecten, met als doel het meest duurzame museum in Nederland te worden.