Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB wil metrostations opfleuren met meer winkels

25 april 2019, 18.48 uur · Aangepast 25 april 2019, 21.16 uur

Veel beton, grijze muren en enkele bankjes. Een metrostation is niet de meest gezellige plek om te wachten. Het GVB wil daar verandering inbrengen door meer winkels op de stations te openen. Zo komt er onder meer een foodcourt op station Noord.

In de metrohal van Centraal Station zit sinds vier weken een bloemenzaak. Vandaag werden tweehonderd bosjes tulpen uitgedeeld aan reizigers om de nieuwe zaak te introduceren. Deze zaak hoort bij een reeks winkels die de komende tijd op verschillende stations worden geopend. Voorheen was de gemeente verantwoordelijk voor het winkelaanbod, maar vandaag is dat stokje overgedragen aan het GVB.

Lees ook: Duizenden zonnepanelen bovenop dertien metrostations

Volgens Alexander ten Have, manager stationsontwikkeling bij het GVB, worden deze winkels geplaatst om de metroreis aangenamer te maken. Vooral het wachten op stations zorgt voor irritaties bij reizigers. Doordat zij voortaan hun tijd kunnen doden in de nieuwe winkels, moet hun ervaring in de metrohallen beter worden.

Uiteraard blijft een station een knooppunt om van A naar B te komen. Toch probeert het GVB in te spelen op de behoeften van de reizigers. Het vervoersbedrijf wil meer leuke dingen aanbieden om de reis korter te doen lijken duren.

Foodcourt Noord
Niet alleen Centraal Station, maar ook Weesperplein, Waterlooplein en Wibautstraat worden onder handen genomen. En op station Noord komt een foodcourt dat zal bestaan uit verschillende lokale horecaondernemingen. Deze keuze gaat van biologische frites tot Surinaams eten en Japanse specialiteiten. Het project moet eind dit jaar af zijn. 

Een ontwerp van de foodcourt op station Noord (afbeelding: Calvin Choi)

Met de bloemenzaak op Centraal Station is de toon vandaag al gezet. De meeste reizigers zijn blij verrast met het gratis bosje bloemen. Een man hoopt alleen dat zijn bloemen het zullen uithouden: 'Ik kan de komende twee dagen m'n huis niet in, dus ik zal ze goed moeten beschermen'. 

Calvin Choi