Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwemchallenge in zwembaden tegen verdrinkingen

25 april 2019, 20.06 uur

Amsterdammers, jong en oud, die hun zwemvaardigheden willen oppoetsen, kunnen sinds vorige week in vijf zwembaden in de stad terecht voor een zogeheten 'zwemchallenge'. Daarmee wordt het niveau van de zwemmer beoordeeld en moet het aantal verdrinkingen worden teruggedrongen.

De zwemchallenge wordt in zwembaden door heel Nederland gehouden. 'Het is een soort apk-test waarmee je kan checken hoe het met je zwemveiligheid is gesteld', vertelt Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Inmiddels kunnen zwemmers bij 65 zwembaden terecht, waarvan vijf in Amsterdam.

Zwemmers doorlopen bij de challenge een parcours. 'Ze moeten over dingen heen klimmen, onder dingen door zwemmen, op een hoge en lage kant klimmen en met kleren aan zwemmen. Uit een kleinschalig onderzoek onder honderd kinderen is gebleken dat sommige onderdelen van het zwemdiploma na enige tijd wegzakken', aldus Van Tiggelen.

A-diploma
Iedereen met een A-zwemdiploma mag aan de zwemchallenge meedoen. Zij worden dan getest op onderdelen van het C-diploma. Deelnemers krijgen daarna een persoonlijk advies en kunnen dan hun zwemvaardigheden verbeteren.

Wie mee wil doen kan informeren bij een van de deelnemende zwembaden; Zwemmaatjes, Sportfondsenbad Amsterdam Oost, Noorderparkbad, Zuiderbad en De Mirandabad.