Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek Stimuleringsfonds: AT5 belangrijkste bron voor stadsnieuws

25 april 2019, 20.58 uur · Aangepast 25 april 2019, 21.17 uur · Foto: AT5/Mark Hulstein

De meeste Amsterdammers halen hun nieuws over de stad nog steeds bij AT5. En na de NOS en NU.nl is AT5 het meest gebruikte medium van de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek over nieuwsvoorzieningen in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht). Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd.

Van de Amsterdammers zegt 60 procent hun stadsnieuws bij AT5 te lezen. Op afstand volgt Het Parool (35 procent) en 30 procent volgt het landelijk nieuws voor berichten uit de stad. 

60 procent
'Kijken we individueel per stad en op het niveau van specifieke afzenders, dan springt de lokale omroep AT5 eruit; 60 procent van de Amsterdamse respondenten gaat hier te rade voor zijn nieuws uit de stad. In de andere G4-steden neemt de regionale omroep de hoogste positie in', zo staat te lezen in de onderzoeksresultaten.

Uitzondering naast andere steden
Van de meest gebruikte media binnen Amsterdam neemt AT5 een derde plek in, achter NOS en NU.nl. Respondenten werd hierbij gevraagd hoe vaak ze van welke nieuwsmedia gebruik maken. Amsterdam is dan ook een uitzondering in vergelijking met de andere grote steden op het gebied van nieuwsgebruik. Als enige stad wordt in Amsterdam de lokale omroep genoemd als belangrijkste bron van nieuws. In de andere drie steden is dit de regionale omroep.

Volgens de conclusie van het onderzoek van het Stimuleringsfonds zorgt de gratis beschikbaarheid, maar ook de toegankelijkheid van lokale media ervoor dat inwoners voor een bepaalde nieuwstitel kiezen.

'Monitor van de macht'
'Journalistiek is onmisbaar voor het functioneren van de lokale democratie. Gezonde media zijn van belang voor alle beleidsterreinen van een gemeente, ze vormen de monitor van de wetgevende én uitvoerende macht', schrijven de onderzoekers. 'Als bestuurders de aanwezigheid van lokale en regionale journalistiek van cruciaal belang vinden, moeten zij bereid zijn daar stimulerend op te treden.'

Kwetsbaarheid lokale media
In het onderzoek komen ook zorgen naar voren over de kwetsbaarheid van lokale media. 'Lokaal nieuws is niet alleen nuttig als je wilt weten hoe het zit met die bouwvergunning voor een bedrijfspand om de hoek, of als je benieuwd bent wat er komend weekend in de stad te doen is. Je hebt een goede lokale nieuwsvoorziening nodig om de juiste afwegingen te kunnen maken in het stemhokje. Dat die nieuwsvoorziening kwetsbaar blijkt te zijn, heeft dus een directe invloed op de democratie', aldus onderzoeker Quint Kik.

Voor het onderzoek werden 1740 mensen naar hun mediagebruik gevraagd. Uit elke stad ruim 400. Alle resultaten zijn hier terug te lezen (pdf).