Start van hoofdcontent

112

nl

'Door explosieven gesloten coffeeshops hebben zelfde eigenaar'

26 april 2019, 10.21 uur · Aangepast 26 april 2019, 10.48 uur · Foto: Lorenzo Derksen / Inter Visual Studio

Coffeeshop New Times in de Spuistraat en coffeeshop Los Angeles in de Derde Oosterparkstraat hebben dezelfde pandeigenaar. Beide coffeeshops zijn op dit moment dicht doordat er explosieven voor de deur werden gelegd.

Dat meldt Het ParoolEigenaar van de panden is ondernemer Jan Erkelens (56), die meerdere panden in Amsterdam in zijn bezit heeft. Net als de uitbaters van de coffeeshops, die de panden huren van Erkelens, zegt ook hij geen idee te hebben waarom zijn panden een doelwit zijn. 

Lees ook: Gevel en auto's beschadigd na explosie bij coffeeshop Los Angeles in Oost

Bij coffeeshop Los Angeles ging september vorig jaar zwaar vuurwerk af, waardoor de de ruiten van de coffeeshop, maar ook die van naastgelegen woningen, schade opliepen. Bij New Times werd afgelopen weekend tot twee keer toe een handgranaat voor de deur aangetroffen. 

Lees ook: Tweede handgranaat in 24 uur gevonden bij coffeeshop Spuistraat

Beide zaken dicht
New Times is voorlopig een week dicht. De politie doet gedurende die tijd onderzoek. Los Angeles is al sinds het incident in september dicht, al heeft de gemeente daar volgens Erkelens geen reden voor gegeven. 'De gemeente had het over "heel veel schade" en een molotovcocktail, maar dat was onzin bleek uit de camerabeelden', aldus Erkelens tegenover de krant. 

Lees ook: Camerapaal voor coffeeshop New Times na vondst handgranaten

'Ik hang wel een eitje op'
Erkelens waarschuwt daarnaast voor het gemak waarmee explosieven de laatste tijd worden gebruikt. 'Ik heb ook restaurant Alberto's bij het Leidseplein en hoor in die buurt hoe personeel van clubs wordt bedreigd. "Ik hang wel een eitje op," roepen ze. Met hetzelfde gemak waarmee ze lul of klootzak roepen, laten ze zo'n jongetje voor honderd euro een granaat leggen.'