Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slechts 63 procent Amsterdamse jongeren haalt meningokokkenprik

26 april 2019, 11.36 uur · Aangepast 26 april 2019, 12.15 uur

Bij de eerste ronde vaccinaties tegen meningokokken vorige week is de gewenste opkomst van 80 procent niet gehaald. De GGD gaat extra communicatie inzetten om bij de tweede ronde toch dat getal te halen.

21.510 jongeren, uit Amsterdam en omgeving, die in 2001, 2002 of 2004 geboren zijn, kregen een uitnodiging om vorige week de prik te halen. Van die groep zijn er maar 13.564 jongeren op komen dagen. Dat is 63 procent, waarmee de opkomst flink onder de gewenste opkomst van 80 procent ligt.

Lees ook: Grote belangstelling voor meningokokkenprik in de RAI

In juni is er een tweede vaccinatieronde waarbij jongeren die in 2003 en 2005 werden geboren zijn opgeroepen. De jongeren die de eerste ronde niet geweest zijn, krijgen nogmaals een oproep om bij de tweede ronde alsnog hun inenting te halen. 

Lees ook: Terry doodziek door meningokokkenbacterie: 'Mijn ouders hoorden dat ik het niet zou overleven

'Het is heel belangrijk dat alle jongeren in juni deze prik komen halen. Jongeren in deze leeftijdscategorie lopen een verhoogd risico. Als ze zich laten prikken beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun vrienden en familieleden tegen deze ernstige ziekte', aldus een woordvoerder van de GGD.

Lees ook: Bert verloor zijn zoon (17) aan meningokokkenziekte: 'Haal die prik'

Omdat het percentage zo laag ligt, gaat de GGD maatregelen nemen. Bij het RIVM worden de opkomstcijfers per postcode opgevraagd, zodat er een gerichte aanpak per gebied kan komen.