Stad

Geen extra wc's op Koningsdag ondanks grote aantal wildplassers vorig jaar

26 april 2019, 16.14 uur · Aangepast 26 april 2019, 16.55 uur

Bewoners in het centrum kregen door het grote aantal wildplassers vorig jaar tijdens Koningsdag heel wat te verduren, toch blijft het aantal plasfaciliteiten in de stad hetzelfde. Wel komen er voor vrouwen twee extra toiletplekken op het Beursplein. Ook worden de plaslocaties beter verspreid over de stad.

Op zoek naar een wc met een volle blaas blijft een uitdaging in de binnenstad met Koningsdag. Net als vorig jaar worden er op 93 plekken plaskruizen geplaatst. Voor de dames zijn er dit jaar zeven locaties waar je naar een wc kan. Die hebben allemaal 16 toiletten. Vorig jaar waren dit er nog twee minder. Bestaande plasfaciliteiten zijn hierbij niet meegerekend. Net als plasgelegenheden die door festivals zijn geregeld of wc's in horeca-gelegenheden die - vaak tegen betaling - beschikbaar worden gesteld.

Lees ook: Gemeente plaatste op Koningsdag 428 extra plasplekken - waarvan 16 vrouwvriendelijk

Open riool
Binnenstadbewoners werden vorig jaar, ondanks de door de gemeente geregelde plasvoorzieningen, de dupe van de feestgangers. Tegen deuren en tegen ramen, de hele buurt werd soms ondergeplast. Een stel Jordanezen stuurden vorig jaar, nadat de urine door hun gangen in sijpelde, een brief naar de gemeenteraad. In de hoop dat er wat aan het wildplasprobleem gedaan kon worden. De gemeente laat weten dat ze proberen te voorkomen dat de stad weer verandert in een open riool. De spreiding van de plasplekken zal daarbij helpen. 'Ook zijn wij dit jaar met de ondernemers in de Jordaan in gesprek gegaan. Uitkomst hiervan: ondernemers zelf zetten extra toiletten neer op straat en de gemeente heeft een aantal locaties van de plaskruizen gewijzigd om daar het wildplassen tegen te gaan', laat een woordvoerder weten.

Lees ook: Rivieren van plas voor de deur op Koningsdag: 'Het zijn er honderden'

Plasplekken
Mannen met hoge nood kunnen bij honderd locaties terecht. Als vrouw zal je het wat langer moeten ophouden, want voor hen zijn er slechts zeven locaties, verspreid door de stad. Op de kaart hieronder zijn alle wc-locaties aangegeven. De nummers met een sterretje zijn vrouwvriendelijk. 

Lees ook: Rechter tegen beboete wildplasster: 'Je had ook in een urinoir kunnen plassen'