Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Bevrijdingsdag volg je live op de AT5-kanalen

1 mei 2019, 11.15 uur · Aangepast 2 mei 2019, 09.37 uur

Komende zondag is het 74 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Jaarlijks op 5 mei vieren we dat einde van de Tweede Wereldoorlog, maar niet alléén dat: we vieren dat we vrij zijn.

En die vrijheid vieren we ook op AT5. We staan stil bij wat er was en vieren waarvoor is gestreden - en waarvoor nog altijd wordt gestreden. De vrijheid om te zijn wie je bent en te doen en denken wat je wilt, ongeacht wie je bent of wie je was. 

Uitgebreid programma
Het Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft voor Bevrijdingsdag 2019 weer een gevarieerd programma samengesteld. Zo zijn er vele vrijheidsmaaltijden in de stad waar Amsterdammers van alle rangen, standen en achtergronden bij elkaar aan tafel zitten. Ook zijn er meer dan twintig Open Joodse Huizen te bezoeken, waar verhalen worden verteld over wat zich daar meer dan zeventig jaar geleden heeft afgespeeld. 

Ook is er veel kunst en cultuur, zoals het 5 mei-concert op de Amstel met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In het Bijlmer Parktheater speelt het gezelschap Hatta & De Kom een muzikaal theaterstuk over de vergeten geschiedenis van twee verzetsstrijders, een uit Suriname en een uit Indonesië. En natuurlijk zijn er festivals op Bevrijdingsdag, zoals het Vrije Westen, het Amsterdams Verbond, Vrijland op de NDSM en wordt er een feestje gevierd bij het Homomonument.

AT5 is erbij
En AT5 doet zoals altijd verslag van de dag, op alle kanalen. Vanaf 16.00 uur zenden we live uit vanuit de stad, wat u op televisie kunt volgen vanaf de bank. De hele dag zijn we uiteraard te volgen op AT5.nl en op de sociale mediakanalen.

Amsterdams 4 en 5 mei comité