Ajax heeft finale Champions League in vizier na knappe zege op Spurs in Londen

30 april 2019, 22.57 uur · Aangepast 1 mei 2019, 00.34 uur

Ajax heeft zichzelf een zeer gunstige uitgangspositie verschaft met het oog op het bereiken van de Champions League-finale. In Londen won Ajax met 0-1 van Tottenham Hotspur na een zeer overtuigende eerste helft en een gevecht in de tweede.

Jonkies tegen ervaren oud-Ajacieden
Behalve een duel tussen twee teams die voorafgaand aan dit seizoen niet direct bij de laatste vier in de Champions League werden verwacht, was het duel ook zeker een krachtmeting tussen de jonkies van het huidige Ajax en de ervaren oud-Ajacieden aan de kant van Spurs.

Waar Ajax startte met sterren van de toekomst als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, bestond bij Spurs zowat de gehele as uit spelers die in het verleden schitterden in Amsterdam. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Davinson Sanchez vormden het centrum van de verdediging van de Engelsen, de impulsen op het middenveld moesten komen van Christian Eriksen.

Van de Beek blijft koel
Met al die ex-Ajacieden in de basis startte Spurs nerveus aan het duel en liet het balbezit voornamelijk aan de Amsterdammers. Het leverde Ajax een licht overwicht op in de eerste tien minuten, zonder dat er echt grote kansen te noteren waren.

Een grote kans kreeg Ajax wel in de 15e minuut en direct was het raak. Donny van de Beek kwam oog in oog te staan met Hugo Lloris en net als in Turijn bleef de middenvelder koel en zorgde hij voor de eerste Amsterdamse treffer van de avond: 0-1, waarmee de o zo belangrijke Europese uitgoal binnen was.

Vertonghen geblesseerd naar de kant
Na de openingsgoal bleef Ajax drukken en ook de eerstvolgende grote kans was voor de bezoekers. Na een schitterende aanval was wederom Van de Beek het eindstation, maar dit keer kon Lloris wel redding brengen. Vrijwel direct daarna volgde ook de eerste kans voor Spurs, maar spits Llorente kreeg de bal verkeerd op z'n hoofd en kopte naast.

In het restant van de eerste helft kregen beide ploegen geen grote kansen meer. Wel kreeg Nicolas Tagliafico geel na een harde tackle op Eriksen en knalden Vertonghen en Alderweireld met de koppen tegen elkaar. Voor Vertonghen betkende de botsing einde wedstrijd. Na met een flink bebloed hoofd van het veld te zijn gegaan probeerde de Belg het nog wel even, maar hij kon amper nog zelfstandig op zijn benen staan en moest dan ook vervangen worden.

Neres raakt de paal
De tweede helft startte met kansen over en weer. Aan de ene kant kreeg Dele Alli een kans, maar de Engelsman schoot de bal recht op André Onana. Even later was Tagliafico gevaarlijk. De Argentijnse linksback van Ajax schoot de bal strak over de grond, maar net naast het Tottenham-doel.

Daarna volgde een fase waarin Ajax het lastig had. Tottenham kreeg meer balbezit en zette de Amsterdammers onder druk. Het was in deze fase dat Veltman de tweede Ajacied werd met een gele kaart na een overtreding op Alli. Na zo'n 25 minuten in de tweede helft kroop Ajax weer wat uit z'n schulp en kon het iets meer onder de druk van Tottenham uitkomen.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was Ajax heel dicht bij een 0-2 voorsprong toen Neres de bal van Tadic kreeg na een goede actie van Mazraoui op rechts, maar de Braziliaan raakte met zijn schuiver de paal.

Goede papieren Champions League-finale

De poging van Neres bleek uiteindelijk de laatste grote kans van de wedstrijd, waardoor de goal van Van de Beek de enige van de wedstrijd bleef.

Met de 0-1 overwinning heeft Ajax nu zeer goede papieren om voor het eerst sinds het seizoen 1995/1996 de finale van de Champions League te bereiken. De return in Amsterdam wordt volgende week woensdag gespeeld. Dan wordt bekend of Ajax op 1 juni écht finalist is in Madrid.