Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gezonde trek? Vanavond diner met stukjes mens bij Mediamatic

1 mei 2019, 13.59 uur · Aangepast 1 mei 2019, 14.34 uur

De één wordt waarschijnlijk een beetje onpasselijk bij het idee en de ander denkt jammie: een vijfgangenmenu met gerechten die ­gecombineerd kunnen worden met stukjes mens. Met de rijke keuze uit tranen, bloed, zweet, haar en huid. Aanschuiven kan vanaf vanavond tot en met zaterdag bij kunstinstelling Mediamatic.

Willem Velthoven (61) organiseert het (on)smakelijke idee. Het doel van het etentje: mensen bewust maken van het feit dat we over het eten van dieren een stuk minder moeilijk doen. 'Waarom is het geoorloofd om alle wezens voor onze eigen doeleinden te gebruiken en gaat iedereen op zijn achterpoten staan wanneer er een stukje mens gebruikt wordt – ook als dit mens daar totaal niet onder lijdt? Waarom roept zelfconsumptie weerstand op? Kan het lekker zijn? Is het besmettelijk?', schrijft de organisatie.

49 euro
Wie aan het diner deel wil nemen, krijgt een aantal opties: het doneren van bloed, het met hars ontharen van een stuk huid of het vijlen van de nagels. Ook zullen de tranen rijkelijk vloeien, waarschuwt Mediamatic. Steba heeft een menu ontwikkeld waarin deze en andere lichaamseigen stoffen een sleutelrol zullen spelen. Kaarten kosten 49 euro per persoon. Studenten én kunstenaars krijgen twintig euro korting. 

Lees ook: Mierzoete fantasiewereld in Mediamatic

Onder andere kunstenaar Gwen van der Zwan heeft het idee bedacht: 'Een belangrijke functie van kunst is dat het maakt dat we het kunnen hebben over onderwerpen die sociaal ontoelaatbaar zijn of moeilijk onder woorden zijn te brengen. En wanneer er dan wordt overgegaan tot handelingen die extreem of niet te verantwoorden zijn, kun je je afvragen: zijn niet eigenlijk bijna al onze handelingen van deze aard?'

Vegetariërs
Het diner is ook toegankelijk voor vegetariërs. Vegans moeten even twee keer nadenken voordat ze besluiten te gaan, want er worden dus wel menselijke stukjes gebruikt en dat kun je beschouwen als een soort dieren.

Wie geen stukje van zichzelf wil of kan doneren, is wel gewoon welkom. Dan staat er een plantaardig diner op het menu. Wel zou het dan kunnen dat je van een tafelgenoot proeft, die wel heeft gedoneerd.Dit kan alleen met wederzijds goedvinden. Per persoon wordt er maximaal 15 milliliter bloed afgenomen. Lekker dippen dus.