Start van hoofdcontent

Stad

nl

Willem en Paul vieren dat zij al 50 jaar in vrijheid homo kunnen zijn

3 mei 2019, 20.59 uur

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Willem Hoogstede en Paul Derrez uit de kast kwamen. Op 5 mei vieren zij dat zij al een halve eeuw in vrijheid zichzelf kunnen zijn.

In 1969 studeert Willem om schoolmeester te worden en Paul zit op de Academie voor Industriële Vormgeving. Zij spelen dan al langer met de gedachte, maar dat jaar weten zij het zeker: zij vallen op mannen. Zowel Willem als Paul besluit officieel uit de kast te komen en ze vertellen het ook aan hun ouders, wat toch wel erg spannend was, weet Willem nog. 

Het liedje van Marvin Gaye
'Mijn ouders wisten niet meer over homoseksualiteit dan de meeste Nederlanders en het meeste zal negatief geweest zijn. En je wist maar nooit, als je het aan je ouders vertelde, of je misschien wel het huis uit geschopt werd', vertelt hij. 

De ouders van Willem en Paul reageerden gelukkig heel anders. Paul: 'Mijn moeder dacht eerst nog dat het wel over zou gaan en dat het kwam door mijn artistieke opleiding. Maar ik kwam al snel met vriendjes thuis en dat was erg gezellig!' 

Willem en Paul ontmoeten elkaar in 1973 en gaan in 1974 samenwonen in Amsterdam. 'In '73 heeft Willem mij ten dans gevraagd, op een liedje van Marvin Gaye. Dat was heel gezellig en daarna leefden ze nog lang en gelukkig', lacht Paul. 

De lange weg van homo-emancipatie
Willem en Paul zijn gelukkig in Amsterdam, waar zij al jaren van de vrijheid genieten om zichzelf te kunnen zijn. Maar ze kunnen wel nog erg boos en verdrietig worden als ze horen dat anderen om hun homoseksualiteit worden gediscrimineerd of zelfs aangevallen. 'Als je zoiets hoort of leest, dan word je helemaal boos en ellendig', zegt Willem.

Sinds 1987 ligt op de Westermarkt het Homomonument, wat symbool staat voor de lange weg van homo-emancipatie in Nederland en de rest van de wereld. Voor Willem en Paul is dit een plek van grote waarde. Dit is ook de plek waar zij jaarlijks op 4 mei naartoe gaan om te herdenken. 

'Ik denk dan onder meer aan de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in de concentratiekampen om hun homo-zijn', vertelt Willem. Paul: 'Ik denk vooral met een gevoel van solidariteit aan mensen die in deze tijd, op dit moment, worden vervolgd om hun homo-zijn.' 

'Vijftig jaar onszelf'
Maar het Homomonument is ook een plek waar vrijheid uitbundig wordt gevierd. Zo wordt er op Bevrijdingsdag volop gedanst en gefeest bij het monument op de Westermarkt. Willem en Paul doen hier altijd graag aan mee, maar dit jaar vieren zij wel een heel speciale Bevrijdingsdag. 

Willem: 'Dit jaar vieren wij dat wij vijftig jaar geleden uit de kast gekomen zijn. Dat vinden wij heel belangrijk, omdat wij vijftig jaar in vrijheid en als onszelf hebben kunnen leven.'

Bevrijdingsweekend
Komend weekend staat in het teken van het herdenken van oorlog en het vieren van de vrijheid. Zowel op 4 als op 5 mei is er een gevarieerd programma in de stad. Weet je nog niet wat je wilt doen? Klik dan even hier en take your pick. Vrije keus.