Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verbod op benzine-auto's: 'mooi plan' of 'rigoureus en drastisch'?

2 mei 2019, 18.23 uur · Aangepast 2 mei 2019, 19.30 uur

Het ambitieuze plan van de gemeente om in 2030 benzine- en dieselauto's in de hele stad te verbieden roept uiteenlopende reacties op. Zo vindt BOVAG de plannen 'rigoureus, drastisch en op een te korte termijn.' Milieudefensie reageert enthousiast. 'Dit is gewoon een heel mooi plan.'

'Winst voor de longen van alle Amsterdammers', noemt Anne Knol van Milieudefensie de plannen van het stadsbestuur. 'Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die echt besluit om een uitstootvrije stad te worden. Dat is hard nodig, want de lucht in de stad is ongezond en de uitstoot van fossiele voertuigen draagt bij aan klimaatverandering', zegt Knol in een eerste reactie.

Genoeg draagvlak
Volgens Milieudefensie is er veel draagvlak voor het plan, omdat 66 procent van de Amsterdammers alleen uitstootvrij verkeer in de stad zou willen.

Lees ook: Gemeente wil in 2030 geen benzine-auto's meer in de stad

Is het haalbaar?
Brancheorganisatie voor autodealers BOVAG is minder blij met het plan. De organisatie twijfelt vooral aan de haalbaarheid. 'Mensen realiseren zich vaak niet dat er in 2030 misschien nog wel 7 à 8 miljoen niet-elektrische auto's rijden. Een deel, zo'n miljoen, is dan elektrisch. Die transitie gaat niet zo snel als dat de believers willen', zegt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal. 

Kleine portemonnee
Ook denkt hij dat Amsterdammers met een lager inkomen de dupe worden. 'Mensen die oudere auto's rijden zijn vaak mensen met de kleinste portemonnee. Op deze manier wordt het dan een soort elite-ding om met je auto de stad in de mogen. Ik neem aan dat Amsterdam dat ook niet wil.'