Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van 'grote stap' tot 'dit is een religie': politiek reageert verdeeld op benzineverbod

2 mei 2019, 19.12 uur · Aangepast 3 mei 2019, 00.46 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het verbod op benzine- en dieselauto's in Amsterdam, dat in 2030 in moet gaan, roept ook bij Amsterdamse politici veel reacties op. En niet geheel verrassend: de één is wat enthousiaster dan de ander.

Zeeger Ernsting, gemeenteraadslid voor GroenLinks en woordvoerder verkeer en luchtkwaliteit, reageert vanzelfsprekend verheugd. 'Steden moeten een zo gezond mogelijke leefomgeving bieden voor mensen. Dat geldt dus ook voor schonere en gezondere lucht. Met deze maatregelen zetten we een hele grote stap.'

Lees ook: Gemeente wil in 2030 geen benzine-auto's meer in de stad

Ook Dennis Boutkan (PvdA) ziet de maatregel van wethouder Dijksma als een belangrijke stap. 'Ambitieuze aanpak om Amsterdam uitstootvrij te maken. Veel van m'n twittervolgers keken ook uit naar dit plan', aldus de woordvoerder mobiliteit en lucht. 

Lees ook: Verbod op benzine-auto's: 'mooi plan' of 'rigoureus en drastisch'?

De oppositiepartijen zijn minder enthousiast. Duo-raadslid voor DENK Suleyman Koyuncu vraagt zich af welke alternatieven het college kan bieden voor de benzineauto's. De VVD vindt het vooral allemaal erg snel gaan. 'De ambitie is goed, maar in 2025 al alles behalve auto's uitstootvrij? Elektrische auto's zijn duur en blijven dat op korte termijn.'

FvD-fractieleider Annabel Nanninga is nog een tikkeltje harder in haar oordeel. 'Dit is geen beleid, dit een religie, een sekte'. Voor Nanniga heeft het opknappen van Amsterdamse wegdek veel meer prioriteit. 'Als we niet direct de honderden kilometers kade opknappen die onder decennia links bestuur totaal zijn verrot en verwaarloosd, hebben we straks niets meer om op te rijden met je elektrieke wagen en tofugestookte bakfiets.' Haar partij zegt dan ook er alles aan te doen het beleid te stoppen. 

In een reactie laat Wil van Soest van de Partij van de Ouderen weten dat het college volgens haar 'totaal geen rekening houdt met ouderen en mensen met een kleine beurs. Hoge parkeergelden en het verbod op auto's, jaagt de mensen op kosten. Het wordt zolangzamerhand een dictatuur waar alles doorgedrukt wordt en de oppositie buitenspel staat', aldus Van Soest.