Start van hoofdcontent
nl

Station Zuid, RAI en deel A10 Zuid komende vijf weekenden dicht voor werkzaamheden

3 mei 2019, 15.39 uur · Aangepast 10 mei 2019, 11.06 uur

Vanaf 10 mei wordt er voor het ontwikkelingsproject Zuidasdok vijf weekenden achter elkaar gewerkt aan het zuidelijke deel de A10 Zuid en aan het spoor bij de stations Zuid en RAI. Autoverkeer zal flink moeten omrijden en ook het treinverkeer ligt hier dan plat.

Het project Zuidasdok moet de bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad verbeteren. Zo gaat de A10 Zuid van vier naar zes rijstroken en verdwijnt hij onder de grond, precies onder het hart van de Zuidas door. Station Zuid wordt vernieuwd en flink uitgebreid. Tijdens de weekendafsluitingen worden volgens verkeersmanager Niels Van den Brink belangrijke stappen gezet.

Lees ook: Eerste hinder Zuidasdok: vijf weekenden geen treinen en A10 deels afgesloten 

Van den Brink: 'Er gaat veel gebeuren. We bouwen een nieuwe stationspassage, waarbij we onder andere de perrons moeten verwijderen. En naast de A10 ligt ook het nieuwe spoordek al klaar, die we in het pinksterweekend door de A10 en het spoor heenschuiven naar zijn nieuwe plek.'

Heel ingrijpend
Reizigers op station Zuid kunnen zich vinden in de plannen, maar sommigen vinden de vijf weekendafsluitingen wel heel rigoreus. 'Station Zuid en Rai zijn kritieke punten voor het vervoer in Amsterdam Zuid. Het is wel heel ingrijpend', zegt één van hen. 

Andere reizigers zijn in ieder geval blij dat er alleen in de weekenden wordt gewerkt. 'Voor mij is het niet zo vervelend, want ik reis alleen doordeweeks naar school. Maar het is wel vervelend voor de reiziger die dan in het weekend wil gaan', vertelt een studente. 

Flinke omleidingen
De werkzaamheden beginnen op 10 mei en zullen na Pinkstermaandag gereed zijn. In deze periode wordt ieder weekend gewerkt van vrijdag tien uur 's avonds tot maandag vijf uur 's ochtends. 

Doorgaande treinen worden dan omgeleid via CS, reizgers van en naar station Zuid en RAI worden geadviseerd de metro te gebruiken. Autoverkeer richting Utrecht moet rekening houden met een afgesloten A10 Zuid en zal moeten omrijden via de A9 en de A5.