Start van hoofdcontent

Stad

nl

OV ligt op 28 mei de hele dag plat door staking voor goed pensioen

8 mei 2019, 13.58 uur · Aangepast 21 mei 2019, 12.02 uur · Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

Het personeel van het Amsterdamse openbaar vervoer legt op dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. De vakbonden willen hiermee de verhoogde AOW-leeftijd opnieuw onder de aandacht brengen.

Ook zal het treinverkeer stilliggen en zullen de metro's, trams en bussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet rijden. Eric Vermeulen bestuurder FNV Stadsvervoer: 'We doen dit niet alleen voor onszelf, maar voor alle Nederlanders die op een fatsoenlijke leeftijd van een welverdiend pensioen willen genieten.'

De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben de 24-uurs staking aangekondigd omdat ze het kabinet tot concessies willen dwingen over de pensioenleeftijd. Het kabinet wil de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar en deze vervolgens koppelen aan de stijgende levensverwachting. Volgens de vakbewegingen is dit voor mensen met een zwaar beroep echter niet te doen. 

Lees ook: Reizigers reageren gelaten op ov-staking: 'Ik sta al de hele nacht jointjes te roken'

Het is de tweede keer in een korte tijd dat het openbaar vervoer staakt. Op maandag 18 maart duurde de ov-staking 66 minuten lang, een symbolisch getal omdat de bonden vinden dat de pensioenleeftijd van 66 jaar 'meer dan genoeg' is. 

Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaalsector, de bouw en andere sectoren om de dag erna het werk neer te leggen, tijdens de pensioenactiedag op woensdag 29 mei.