Start van hoofdcontent

Stad

nl

1796 'gevaarlijke' bomen in de stad moeten worden gekapt en vervangen

10 mei 2019, 11.55 uur · Aangepast 10 mei 2019, 13.01 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De gemeente wil 1769 bomen in stad vervangen vanuit veiligheidsoogpunt. De bomen zijn bijvoorbeeld ziek of ze zijn aangetast waardoor ze om kunnen vallen, of zware takken kunnen verliezen.

De gemeente heeft de helft van alle bomen die zij beheert geïnspecteerd. Het gaat om ongeveer 150.000 bomen. Vanochtend publiceerde de gemeente een kaart met alle  'gevaarlijke' bomen. 

Veel bomen rond Vondelpark en Park Frankendael
Op de kaart is te zien dat er door de hele stad bomen vervangen moeten worden. Vooral op extra groene locaties, zoals rond het Vondelpark en in Park Frankendael worden veel bomen gekapt en vervangen voor nieuwe exemplaren.

Kijk hieronder welke bomen er in jouw buurt gekapt en vervangen gaan worden:

Werkt de kaart niet? Klik dan hier.

Omdat de gemeente rond de 300.000 bomen in beheer heeft en pas de helft onderzocht is, is de verwachting dat het aantal van 1769 ongeveer zal verdubbelen. Voor alle bomen die vanuit veiligheid vervangen moeten worden, wordt nog dit jaar een kapvergunning aangevraagd.

Eens in drie jaar gecontroleerd
Als bomen ziek of aangetast zijn dan bestaat het risico dat ze omvallen of dat er grote takken afbreken, bijvoorbeeld wanneer het hard waait. Als de veiligheid van bewoners of van gebouwen in het geding komt, dan moet de gemeente ingrijpen.

Alle bomen in de stad die door de gemeente beheerd worden, worden eens in de drie jaar gecontroleerd. Bomen die op plekken staan waar veiligheid extra belangrijk is, bijvoorbeeld langs drukke wegen of bij een speelplaats, krijgen een jaarlijkse check.