Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Orgel Oude Kerk gerestaureerd: 'Alsof je iemand die je lang kent opeens herontdekt'

11 mei 2019, 13.37 uur · Aangepast 11 mei 2019, 14.11 uur

Het Vater-Müller orgel uit 1724 van de Oude Kerk is gerestaureerd en wordt dit weekend ingewijd.

Het is één van de grootste orgels van Nederland. Ook is het een echt Amsterdams orgel: fier bovenop staat het stadswapen. De laatste restauratie was 150 jaar geleden. 'Het was verschrikkelijk om er op te spelen', zegt organist Jacob Lekkerkerker. 'Het klonk heel mooi, maar het speelde heel zwaar.' 

De directeur van de Oude Kerk vertelt dat er al in 1959 gesproken werd over een restauratie. 'Uiteindelijk is de knoop doorgehakt in 2006 met het plan om het conserverend te restaureren. Dat betekent dat de klank zo goed mogelijk wordt behouden', zegt Jacqueline Grandjean.

Restauratie
De speelaard van het orgel is verbeterd, het pijpwerk is technisch hersteld, de bestaande klank is geoptimaliseerd en de restauratie van de kas is voltooid. Orgelmakerij Reil uit Heerde had de verantwoordelijke taak om het tot een goed einde te brengen. 

Lekkerkerker is tevreden over het gerestaureerde stadsorgel. 'Het is alsof je iemand die je heel erg lang kent, opeens weer herontdekt. Iemand die naar het buitenland is verhuisd, een vriend van je die een tijd weg is, en opeens is hij er weer. Woont hij in dezelfde straat, ga je weer samen naar het café, spreek je weer af en heb je weer plezier samen.'

Concertreeks
Van zonsopgang tot 01.00 uur 's nachts zijn er op zondag 12 mei doorlopend concerten op het orgel. Nicolás Jaar, Philip Glass, James McVinnie, Leo van Doeselaar, het Nederlands Kamerkoor en andere musici staan op programma. Tickets kunnen online besteld worden.