Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Veertien huizen via het IJ naar Noord: 'Nu ligt hier opeens een drijvende woonwijk'

11 mei 2019, 17.17 uur · Aangepast 11 mei 2019, 17.58 uur

Het is de eerste drijvende en duurzaamste woonwijk in Europa en vanaf vandaag weer ietsje dichterbij het uiteindelijke idee. Vanochtend vroeg begon er weer een tocht met maar liefst veertien boten vanuit Zaandam, waar de huizen gebouwd zijn, richting de eindbestemming aan het Johan van Hasseltkanaal in Noord.

De huizen werden vandaag verscheept over het IJ, voortgetrokken door slechts twee kleine sleepboten, naar woonwijk Schoonschip in de wijk Buiksloterham. 'Ik sta hier nu alsof het de normaalste zaak van de wereld is maar vanochtend waren al deze arken hier nog niet en nu ligt hier opeens een drijvende woonwijk. Dus dat is wel echt heel bijzonder', vertelt Pepijn Duijvestein, eigenaar van een van de huizen.

Lees ook: Zo zien de drijvende woningen in Noord eruit

Ruim honderd eigenaren zullen uiteindelijk intrekken in de dertig drijvende en bijna zelfvoorzienende woonarken. Het opwekken van energie zal gebeuren met vijfhonderd zonnepanelen en het verwarmen van de huizen met dertig warmtepompen. De bewoners hebben ook plannen om drijvende tuinen te ontwerpen om de wijk nog groener te maken.