Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaten verdachten willen vader Insiya alsnog horen

13 mei 2019, 09.42 uur · Aangepast 13 mei 2019, 13.34 uur

De advocaten van de verdachten die terecht staan voor de ontvoering van de destijds 2-jarige Insiya hebben vandaag een poging gedaan om de zaak aan te houden. Ze vinden dat het Openbaar Ministerie betere pogingen moet doen om de vader van Insiya alsnog te horen.

'Een proces zonder een verhoor van de vader is een gemankeerd proces. Hij is de spin in het web. Het proces kan alleen met hem', zegt advocaat Pijpenburg. De rechtbank heeft na beraad besloten dat zaak niet wordt aangehouden.

Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in Park de Meer ontvoerd. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader Shehzad Hemani woont. Hij is, ondanks 182 verzoeken, nooit verhoord. Het OM heeft de afgelopen maanden alles geprobeerd om Hemani te horen, maar India weigerde om hem uit te leveren.

Kinderbescherming
Hoe het met Insiya gaat is onduidelijk. De kinderbescherming maakt zich zorgen om haar ontwikkeling. Zo zijn er 'grote zorgen over haar emotionele ontwikkeling', luidt het vonnis. Haar moeder, die haar kind al drie jaar moet missen, zat ook in de zaal.

De zaak wordt woensdag voortgezet. Dan zal de moeder van Insiya een slachtofferverklaring voorlezen. AT5-verslaggever Cecile van de Grift was vanochtend bij de zaak aanwezig.