Start van hoofdcontent

112

nl

Moord op Iraniër in Almere: werkte Naoufal - Noffel - F. in opdracht van Iran?

14 mei 2019, 11.55 uur · Aangepast 14 mei 2019, 18.06 uur

De 38-jarige topcrimineel Naoufal F. moet zich vanaf vandaag voor de rechter verantwoorden omdat hij volgens justitie in december 2015 een liquidatie in Almere zou hebben aangestuurd. F. zit op dit moment al een celstraf van 18 jaar uit voor betrokkenheid bij een mislukte liquidatie in Diemen, twee maanden daarvoor.

Elektromonteur Ali Motamed wordt op de vroege ochtend van 15 december 2015 bij zijn auto in Almere doodgeschoten. De politie staat in eerste instantie voor een raadsel, omdat Motamed niet te linken is aan het criminele circuit.

Bomaanslag in Iran
Maar daar komt verandering in als duidelijk wordt dat het slachtoffer onder een valse naam in Nederland woont. Ali Motamed heet eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi. Door het Iraanse regime wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag in 1981 die aan 73 partijleden van de Iraanse Republikeinse Partij het leven kostte.

AIVD: Iran zit achter moord in Almere
Begin dit jaar wordt duidelijk dat de AIVD vermoedt dat het Iraanse regime de opdracht heeft gegeven voor de moord in Almere, een liquidatie op een andere Iraniër in Den Haag en verschillende moorden in andere Europese landen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakt bekend dat de twee moorden in Nederland aanleiding waren om twee Iraanse diplomaten het land uit te zetten.

Lees ook: Iraanse regime gaf mogelijk liquidatieopdracht aan Naoufal F.

'Volstrekt gewetenloos'
De twee uitvoerders van de moord op de Iraniër in Almere zijn vorige maand veroordeeld tot celstraffen van 22 en 25 jaar. Volgens Justitie wisten de twee Amsterdammers niet wie hun slachtoffer was. De rechtbank sprak van 'een volstrekt gewetenloze moord'.

En vanaf vandaag mag Naoufal F. (bijnaam Noffel) zich dus in een afzonderlijk proces verantwoorden voor betrokkenheid bij de liquidatie in Almere. Noffel wordt in de onderwereld gezien als 'hitman' die in de loop der jaren is gestegen op de criminele ladder, zo blijkt uit een portret van NRC dit weekend. 

Bewijs uit PGP-berichten
Volgens de krant linkt Justitie F. aan de moord in Almere door versleuteld berichtenverkeer dat is verstuurd met PGP-telefoons. Die PGP-berichten hebben Noffel al eerder in de problemen gebracht. Op basis van dit soort berichten is hij in hoger beroep tot 18 jaar cel veroordeeld voor het aansturen van de mislukte liquidatie in Diemen in oktober 2015.

Lees ook: Boze baas na mislukte moordaanslag: 'Wat is dit voor shit, hij rijdt toch geen ferri?'

Of er ook antwoord zal komen op de vraag wat de rol van Iran precies is geweest, hoe en door wie de moordopdracht is verstrekt, is vooralsnog onduidelijk.