Start van hoofdcontent

Stad

nl

Illegale 'Airbnb-containers' gaan de wereld over

15 mei 2019, 09.29 uur · Aangepast 16 mei 2019, 17.48 uur

Of het een echte #containergate gaat opleveren, dat is nog de vraag. Maar inmiddels is wel duidelijk dat de illegaal als hotelkamer verhuurde zeecontainers in Oost en West ook nieuws zijn in het buitenland.

Onze oosterburen van de Berliner Zeitung en het gerenommeerde Der Spiegel schrijven over het 'Airbnb-bedrog'. '134 Euro für Nacht im Schmuddel-Container', schrijft het laatstgenoemde medium. '134 euro voor een nacht in een ranzige container.'

Ook in een Vietnamees medium en op een Thaise site duiken de Amsterdamse containers op. Ook in Argentinië werd er over bericht. Tot slot schrijft ook The Next Web over de oplichterij via Airbnb: 'Toeristen in Amsterdam krijgen een vieze container in plaats van een 134 euro kostend schoon huis'.

134 euro voor container
De twee zeecontainers waren door een verhuurbedrijf neergezet in de Spaarndammerstraat en op het Pauwenpad en werden via Airbnb verhuurd door ene 'Jacob'. Een Engelsman betaalde maar liefst 134 euro voor de ruimte, niet wetende dat het om een container ging.

Lees ook: Zeecontainers als illegaal hotel verhuurd via Airbnb: 'Heel brutaal'

AT5 speurde de Brit op en sprak met hem. 'We waren er al drie keer met de taxi omheen gereden', we dachten: dit kan het niet zijn!', vertelt de gedupeerde Engelsman. 'Maar toen we uitstapten bleek dat het wél zo was. We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.'

Inmiddels zijn de twee containers weggehaald. De advertentie op Airbnb is verwijderd en is het containerbedrijf en stadsdeel stadsdeel West op zoek naar oplichter 'Jacob' om de wegsleepkosten op hem te verhalen.