Whatsapp

Politiek

Bewoners Duivendrecht boos over nieuwbouw: 'Zaten erbij als excuustruus'

15 mei 2019, 13.55 uur · Aangepast 15 mei 2019, 15.19 uur

De gemeente Ouder-Amstel heeft plannen om in Duivendrecht nieuwe flats te bouwen met daarin 800 tot 1000 appartementen. De bewoners van bestaande flats in Duivendrecht vinden dat te veel. Ze zijn bang dat de nieuwe flats hun licht en uitzicht zullen ontnemen.

'Wij voelen ons volstrekt genegeerd', klaagt buurtbewoner Roland Vallentin. Hij is een handtekeningenactie gestart om het project te stoppen. Hoewel het onduidelijk is hoe de nieuwe wijk er precies uit gaat zien, staat het aantal woningen al min of meer vast. Veel te veel volgens Vallentin: 'Er komen dan straks ongeveer 2000 nieuwe inwoners bij, op een totale bevolking van 5000. Dat kan haast geen goede woonwijk worden.'

'We zaten erbij als een soort excuustruus'
Volgens de gemeente zijn de flats nodig vanwege de woningschaarste in Duivendrecht. Wethouder Boomgaars van de gemeente Ouder-Amstel erkent dat het veel woningen zijn, maar belooft 'goed te investeren in de kwaliteit van het gebied'. De bewoners vertrouwen hier niet op en vrezen dat de gebouwen het licht en het uitzicht van de oudere flats ontnemen.

Het voorlopige projectplan met 800 tot 1000 nieuwe woningen

Nog een punt van kritiek is dat de bewoners zich genegeerd voelen in de besluitvorming omtrent het nieuwbouwproject. Volgens hen heeft de gemeente bijvoorbeeld niets gedaan met het negatieve advies dat ze gaven in een werkgroep: 'We zaten erbij als een soort excuustruus'.

Aanpassingen aan project
De gemeente beweert wel degelijk te luisteren naar de bewoners. Zo zouden er al aanpassingen aan het project gedaan zijn, zegt Boomgaars. 'Maar luisteren wil niet automatisch zeggen dat er ook gebeurt wat mensen willen.'

Whatsapp