Start van hoofdcontent
nl

Hoe woningbouw een broedplaats voor natuur in de stad kan zijn

16 mei 2019, 12.23 uur · Aangepast 11 december 2019, 15.04 uur · Door Redactie

Aan de tekentafel krijgt de natuur steeds vaker de ruimte. Bomen en planten worden verwerkt in het ontwerp van de nieuwste gebouwen. Architecten, bouwers en opdrachtgevers vinden zo nieuwe manieren om groen te creëren en te behouden in, op en tussen de bebouwing.

Verticale tuinen, een park op het dak en bomen op het balkon. Groen wint terrein binnen de bebouwde omgeving, wat zorgt voor betere biodiversiteit in de stad. Het Spaarndammerhart is een voorbeeld van een bouwproject waar de natuur integraal verwerkt is in het ontwerp. Dit wooncomplex wordt gebouwd binnen een bestaand woonblok in de Spaarndammerbuurt. Landschapsarchitect Maike van Stiphout ziet erop toe dat het wooncomplex voor zowel mens àls dier een fijne leefomgeving wordt.

De ene plant is de andere niet
De beplanting van het Spaarndammerhart wordt geselecteerd voor specifieke insecten of vogels. Die denkslag wordt vaak niet gemaakt maar kan het verschil maken voor bepaalde dieren. Volgens van Stiphout is vervolgens een goede samenwerking tussen opdrachtgever, architect en de landschapsarchitect de sleutel tot succes van natuurinclusief bouwen.

Natuurlijk oplossing voor hittestress
Het toevoegen van planten in het ontwerp van gebouwen is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat ìn het gebouw. Op de Zuidas wordt momenteel hard gebouwd aan een super-de-luxe appartementencomplex waar 500 strekkende meter aan groen aan de gevel komt. Het kom-vormige dak vangt regenwater op, wat vervolgens door een computergestuurd watergeefsysteem automatisch bij de beplanting terecht komt. Volgens ontwikkelaar Martijn Schouten brengen de planten en het watergeefsysteem naast kosten, ook veel voordelen met zich mee. Op warme dagen kan de beplanting hittesress voorkomen en bij hoosbuien kan het water opgeslagen worden in de ondergrondse opslag.

Tegels eruit
Als Amsterdammer kan je zelf de biodiversiteit een boost geven door bijvoorbeeld tegels uit de tuin te halen en te vervangen door nectar rijke bloemen en planten. De Gemeente Amsterdam wil de stadsbewoners motiveren om meer beplanting te realiseren. Zo worden op aanvraag geveltuintjes aangelegd en voor het planten van een boom in de tuin kan de Amsterdammer een subsidie krijgen. Stadsecoloog Remco Daalder geeft een aantal tips over hoe de Amsterdammer, met of zonder tuin, kan bijdragen aan een betere biodiversiteit.

Meer natuur?
Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van biodiversiteit in en rond de stad Amsterdam. Zie hier de gehele aflevering over natuur in de stad.