Start van hoofdcontent

112

nl

Opgepakte tbs'er NDSM heeft lang strafblad en verkrachtte in 2013 al vrouw in Noord

15 mei 2019, 14.25 uur · Aangepast 16 mei 2019, 16.30 uur

De man die wordt verdacht van een poging verkrachting en diefstal met geweld op de NDSM-werf vorige maand, onderging op dat moment een tbs-behandeling vanwege een eerdere verkrachting in Amsterdam-Noord.

Dat bevestigen bronnen aan AT5. Het gaat om de 27-jarige Amsterdammer Hakim K. 

Al jong in aanraking met politie
De verdachte kent een langdurige hulpverleningsgeschiedenis en is behandeld bij verschillende instellingen. Hij kwam op 9-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking met de politie. Op zijn twaalfde pleegde hij voor het eerst een diefstal met geweld. De nu 27-jarige man is sinds 2010 zes keer veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld en een poging tot plofkraak. 

Onbekend slachtoffer
Hakim K. verkrachtte op Eerste Kerstdag in 2013, in zijn proeftijd van een eerdere straf, een vrouw die op dat moment op de fiets zat. Toen het slachtoffer in de gaten kreeg dat ze werd gevolgd, sprong ze van haar fiets. Ze sloeg op de vlucht, maar K. rende achter haar aan en sleurde het slachtoffer de bosjes in, waar ze werd verkracht. Hij kende zijn slachtoffer niet. 

Vriendin en moeder mishandeld
Twee dagen later mishandelde Hakim K. zijn vriendin door haar luchtpijp dicht te knijpen. Hij vergreep zich ook aan haar moeder door haar met gebalde vuist op haar rug te slaan en tegen haar linkerbeen te schoppen, waar ze een prothese heeft. In een deur in de woning constateerden agenten vier gaten, waaruit kan worden opgemaakt dat de man de deur vernielde.

AT5

Gevoelens van angst en onveiligheid
De rechtbank veroordeelde Hakim K. in 2015 en stelde dat hij 'op grove wijze inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit' van de vrouw die hij verkrachtte. Volgens de rechter droeg de verdachte door zijn handelen 'sterk bij aan in de samenleving heersende gevoelens van angst en onveiligheid voor gewelddadige verkrachtingen.'

'Van alle verkrachtingen die in Nederland plaatsvinden, is er slechts een klein percentage dat geschiedt door mannen die het slachtoffer in het geheel niet kennen. Dat blijkt ook hier het geval', zo constateerde de rechtbank in 2015. 

Celstraf en tbs
De verdachte werd veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank was een behandeling nodig 'gelet op de ernst en het chronische karakter van de stoornissen van de verdachte. Om die reden zou het volgens de rechters niet verantwoord zijn de man, zonder dit gevaar weg te nemen of in belangrijke mate te reduceren, terug te laten keren in de maatschappij.'

De verdachte ging in hoger beroep en werd in het najaar van 2016 veroordeeld tot een celstraf van 33 maanden en tbs met dwangverpleging.

Poging verkrachting NDSM-werf
Wat er in de tussentijd precies is gebeurd, is onduidelijk, maar op 12 april van dit jaar vindt er een poging tot verkrachting en diefstal met geweld plaats op de NDSM-werf. De politie pakt Hakim K. op, op verdenking van betrokkenheid. Verdachte Hakim K. zit op dat moment in een tbs-traject met voorwaarden.

Een rechercheteam doet op dit moment onderzoek naar een aantal andere incidenten in de buurt. Justitie sluit niet uit dat K. ook daarbij betrokken is geweest. Het OM laat weten dat K. - op het moment van het misdrijf op 12 april - onder behandeling was bij een begeleid wonen instelling. Daar had hij soms vrijheden om naar buiten te gaan, stelt justitie.