Stad

Halsema wil geen alcoholverbod op de grachten: 'Onwenselijk'

15 mei 2019, 17.48 uur · Aangepast 15 mei 2019, 18.21 uur · Foto: Pixabay

Whatsapp

Burgemeester Halsema wil geen alcoholverbod op de grachten. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

De raad nam vorige week een voorstel aan over alcoholverbod op het water. Dit om overlast op de grachten terug te dringen. Hoewel een meerderheid van de raad voorstander is en het voorstel juridisch nog moet worden onderzocht, is Halsema het hier niet me eens.

Lees ook: Kleine reders vrezen alcoholverbod pleziervaart: 'Gemeente is schijntolerant'

'Alleen wangedrag beteugelen'
Halsema vindt dat deze maatregel moet worden ingevoerd om (extreme) overlast te bestrijden en niet om een verandering van een levensstijl te forceren. 'Maatregelen dienen juist om Amsterdammers vrijelijk te kunnen laten genieten van hun stad. Alleen wangedrag wordt beteugeld.'

Lees ook: Gemeente denkt na over alcoholverbod op het water

Daar komt bij dat het alcoholverbod op de grachten volgens het college juridisch kwetsbaar is. Zo zou het alcoholverbod alleen worden ingezet als er sprake is van zeer ernstige overlast en dit niet kan worden bestreden door de inzet van minder vergaande maatregelen. 

'Dit betekent dat enkel het aanwezig hebben van een aangebroken flesje alcohol al een overtreding inhoudt. Daarbij hoeft geen sprake te zijn van (concrete) overlast.'

Lees ook: Vuurwerk en getoeter voor ambtswoning burgemeester

Maatregelen overlast
Amsterdam is al langer bezig om overlast op het water terug te dringen. Behalve een alcoholverbod wil de raad ook een verbod op het vervoeren van meer dan twaalf personen op een boot. Daarnaast is het mogelijk dat op specifieke locaties een vaarverbod komt voor boten die 's nachts het water op willen. 

Een week geleden protesteerden tientallen mensen met hun boot voor de ambtswoning van burgemeester Halsema tegen de voorgestelde nieuwe regels voor de pleziervaart. De demonstranten wilden met hun stillende boten de Herengracht blokkeren. Ook staken ze vuurwerk af.

Whatsapp