Politiek

65 klachten bij meldpunt lange wachtlijsten Amsterdamse ziekenhuizen

16 mei 2019, 12.25 uur · Aangepast 16 mei 2019, 16.18 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

In één maand tijd zijn er bij een online meldpunt 65 klachten binnengekomen van patiënten die maandenlang moeten wachten op een ziekenhuisbehandeling. Half april bleek uit onderzoek van AT5, dat sinds de sluiting van het MC Slotervaart, patiënten soms wel een half jaar tot een jaar moeten wachten op een operatie.

De SP stelde naar aanleiding van het onderzoek van AT5 een online meldpunt in. Aanstaande maandag biedt de partij aan de directie van Zilveren Kruis een zwartboek aan met alle klachten over de lange wachttijden. De klachten komen met name van patiënten zelf. Maar ook huisartsen en ambulancebroeders hebben meldingen gedaan.

Lees ook: Meldpunt voor lange wachttijden door faillissement MC Slotervaart

Gezondheidscentrum in gebouw MC Slotervaart
De SP eist van de directie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis dat er in het gebouw van het voormalige MC Slotervaart een gezondheidscentrum wordt geopend. Hierdoor kan een deel van de lange wachtlijsten weggewerkt worden.

In de zorginstelling moet een spoedeisende hulppost komen, een polikliniek en mogelijk een zorghotel, zodat patiënten uit andere ziekenhuizen die nog niet naar huis kunnen, daarheen kunnen en zo plaats maken voor nieuwe patiënten. 

'Leuren met patiënten'
'Sinds de sluiting van het MC Slotervaart is het leuren met patiënten alleen maar toegenomen', zegt Erik Flentge van de SP. 'We eisen van Zilveren Kruis alle steun en hulp zodat de wachtlijsten weggewerkt kunnen worden. De afgelopen weken hebben zich patiënten bij ons meldpunt gemeld met schrijnende verhalen.

Zo schrijft een patiënt: 'Na twee meniscusoperaties krijg ik een kunstknie. Ik ben onder behandeling van het OLVG West en ben vorige maand op de wachtlijst gezet. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat de wachttijd tenminste een half jaar is. Het is een schande dat er aan de ziekte en ellende van patiënten verdiend moet worden. Weg met de marktwerking.' De man zit volgens nu gedwongen aan de pijnstillers, vertelt Flentge. ' Een schandalige situatie!'

Lang wachten
Sinds de sluiting van het MC Slotervaart zijn er lange wachtlijsten ontstaan bij andere ziekenhuizen in de stad. Vooral voor patiënten met oogaandoeningen, maag- darm- en leverziekten en Amsterdammers met reuma, duurt het maanden voordat ze terecht kunnen bij een specialist in een ziekenhuis. 

Whatsapp