Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede Coentunnel 's nachts afgesloten voor hitteproeven

17 mei 2019, 08.45 uur · Foto: Marion Golsteijn / Creative Commons

De Tweede Coentunnel wordt vanaf 20 mei meerdere keren 's nachts gesloten. Rijkswaterstaat gaat dan hitteproeven in de tunnel doen.

Met de proeven wordt de brandweerbaarheid getest van het beton dat gebruikt is. Uit eerder onderzoek bleek dit materiaal minder brandwerend te zijn dan gedacht. 

Daardoor is de tunnel mogelijk niet bestendig tegen extreme brand. Hetzelfde geldt voor drie andere rijkstunnels, waaronder de Gaaspertunnel. 

Lees ook: Tweede Coentunnel moet op de schop om 'brandwerendheid'

Rijkswaterstaat wil daarom hittewerende platen plaatsen die de brandweerbaarheid moeten verhogen. Door het uitvoeren van de hitteproeven, kan onder meer worden getest hoe dik deze platen moeten zijn. 

Afsluitingen
Om de testen veilig te laten verlopen, wordt de Tweede Coentunnel van 20 tot en met 23 mei afgesloten. Tussen 21.00 uur en 05.00 uur is er daardoor geen verkeer mogelijk van West naar Zaandam en Noord. 

Lees ook: Hoe Amsterdam ooit met het Rijk ruziede over de IJtunnel

Weggebruikers kunnen in deze periode omrijden via Oost. Hetzelfde geldt tussen 27 en 30 mei, als de tunnel opnieuw 's nachts wordt afgesloten. 

Juni en juli
Daarna is de tunnel dicht op 17 en 18 juni, wederom in de nacht. Er is dan geen verkeer mogelijk van West naar Noord, al kunnen automobilisten wel omrijden via de afslag Westzaan. 

Lees ook: Piet Heintunnel niet veilig genoeg: per 1 mei dicht voor vrachtverkeer

Tussen 1 en 4 juli is er 's nachts nogmaals geen verkeer mogelijk van West naar Zaandam en Noord. Weggebruikers kunnen dan omrijden via de Zeeburgertunnel.

Daarnaast raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan om alternatieve routes te zoeken op de website.