Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verbouwing begane grond Stopera gaat tien miljoen kosten

17 mei 2019, 11.30 uur · Aangepast 17 mei 2019, 11.49 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen voor een verbouwing van de begane grond van de Stopera. De totale kosten daarvan worden geschat op tien miljoen.

Het moet een 'open, gastvrije en levendige plek' worden, vertelt wethouder Touria Meliani (Vastgoed). 'Onze vergaderzalen staan vooral in de avonduren vaak leeg', legt ze uit. 'En dat is zonde'. 

Lees ook: Zelfs de Stopera wordt hip: ideeën zijn welkom

Het stadhuis wordt daarom voor iedereen toegankelijker gemaakt. 'Elke Amsterdammer kan straks met een initiatief komen en gebruikmaken van deze ruimtes', stelt de wethouder. 

Directere verbinding
Ook de toegankelijkheid van het gebouw moet verbeterd worden. Daarom krijgen de ruimtes aan de kant van het Waterlooplein grotere openingen, zodat er een directere verbinding met het plein is. 

Daarnaast is het de bedoeling dat Amsterdammers overdag en vroeg in de avond toegang krijgen tot de binnentuin. 

Inrichting
De inrichting van de begane grond is in handen van ondernemerscollectief Amstel 1. Deze groep is bovendien de hoofdhuurder van deze verdieping. Verschillende maatschappelijke en commerciële bedrijven gaan zich vestigen op de benedenverdieping.

Lees ook: Grote tafels, koffiebar en rode wijn: een rondleiding door de 'bestuursvleugel'

Bovendien gaat het Nationale Opera & Ballet een deel van de etage gebruiken. Zo worden er in de Boekmanzaal activiteiten georganiseerd die vooral gericht zijn op jong talent, experiment en ontwikkeling. 

Huurinkomsten
Dankzij de huurinkomsten kunnen zowel de gevels aan het Waterlooplein als het entreegbied verbouwd worden, meldt de gemeente. Daarnaast is er daardoor budget voor meer groen in de binnentuin. 

Lees ook: 'Stopera wordt dit jaar voor 51 miljoen euro verbouwd'

Eind 2019 moet de verbouwing van start gaan.