Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers kunnen plan indienen voor autovrije 'leefstraat'

17 mei 2019, 17.30 uur · Aangepast 17 mei 2019, 19.29 uur

Amsterdammers kunnen een initiatief indienen om van hun straat een zogenoemde leefstraat te maken. Dat houdt in dat in de straat gedurende maximaal dertig dagen geen verkeer mag komen en dat bewoners tijdens deze periode gezamenlijk activiteiten organiseren.

'Er komen meer leefstraten in overleg met bewoners en de stadsdeelcommissies', is te lezen in het coalitieakkoord dat in mei vorig jaar gepresenteerd werd. Dat voornemen wil de gemeente nu navolging geven door het voor bewoners uit heel Amsterdam mogelijk te maken hun straat te nomineren.

Lees ook: Hugo de Grootkade wordt leefstraat en luchtwachter Jojanneke is de verontreiniging zat

In 2016 was de Hugo de Grootkade de eerste leefstraat van Amsterdam. Destijds waren er de nodige klachten omdat in een straat, zolang deze is omgedoopt tot leefstraat, geen auto's mogen parkeren, is te lezen op de site van de gemeente. Vereiste voor een plan is daardoor dat alternatieve plekken om te parkeren worden genoemd.

Na het experiment aan de Hugo de Grootkade werd het voor meerdere straten in West mogelijk om zich op te geven als leefstraat, iets wat nu dus ook mogelijk is voor straten in de rest van de stad. Voorwaarde voor een initiatief is dat 2/3e van de straat het initiatief steunt. Hiervoor moeten initiatiefnemers handtekeningen verzamelen. 

Ideeën kunnen bij het stadsdeel worden ingediend.